fbpx
Foto: Davor Pongracic/ CROPIX

OLAKŠANJE GRAĐANIMA S KREDITIMA: Banke ipak odustaju od dizanja kamata, jedna krenula prva

Autor: Dnevno.hr

Veći broj klijenata Privredne banke Zagreb s ugovorenim promjenjivim kamatnih stopama ovih dana dobiva obavijesti da im trošak otplate kredita neće rasti unatoč povećanju referentne kamatne stope Euribor.

“Zbog rasta Euribora mogli smo povećati promjenjive kamatne stope od 1. kolovoza, trebali smo ih dignuti za 0,77 baznih bodova. Međutim, banka se može i suzdržati od dizanja kamatnih stopa i mi smo odlučili da će one ostati nepromijenjene iako su ugovorene kao promjenjive”, rekao je predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić, pišeJutarnji list.

Ulaskom u eurozonu očekivanja su i bila da će kamatne stope biti manje, ali istodobno se priziva njihov rast jer je to dobro za suzbijanje inflacije. Premda ti oprečni trendovi mogu zvučati zbunjujuće, hoće li i koliko rasti kamatne stope klijentima, ovisi o mnogo toga, uključujući politike svake pojedine banke


Sa smanjenjem regulatornog troška i uz sve druge koristi koje donosi ulazak u eurozonu, očekivani rast kamatnih stopa trebao bi biti ublažen, ističu i u Erste banci, koja je od 1. srpnja povećala promjenjive kamatne stope na postojeće kredite, u skladu s rastom Euribora. No, u ovom trenutku banka “nema u planu promjenu kamatnih stopa na novoodobrene kredite”

U Hrvatskoj udruzi banaka, pak, zaključuju kako se u ovom trenutku ne osjeti pritisak na rast kamatnih stopa. “Naprotiv, kod nekih vrsta kredita i dalje je prisutan trend pada kamatnih stopa”, ističu.

A sve ukazuje, kažu u HUB-u, da će se monetarni i financijski uvjeti u Hrvatskoj zaoštravati sporije te vjeruju “da će se podizanje kamatnih stopa odvijati sporije i s odgodom u odnosu na sadašnje članice eurozone”. Isto tako, napominju, u Hrvatskoj je prisutna snažna tržišna konkurentnost u bankarstvu te svaka banka ima vlastitu poslovnu politiku i kamatnu strategiju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.