Foto: Vlado Kos / CROPIX / Ilustracija

Ogromna kriza na pomolu, opasnost prijeti i Hrvatima: ‘300 tisuća radnika ostat će bez posla’

Autor: Z.S.

Njemačka građevinska industrija zapala je u ozbiljnu krizu iako vlada nestašica stanova. Kako je ukazao Fenix magazin, od siječnja do kolovoza ove godine, izdano je 28,3 posto manje građevinskih dozvola za stanove u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine.

A prema IFO institutu, svaka druga građevinska tvrtka suočava se s nedostatkom narudžbi. Iako je ministrica graditeljstva Klara Geywitz obećala izgradnju 400.000 novih stanova građevinska industrija tvrdi da će biti izgrađeno samo 250.000 ove godine. U međuvremenu, tri šefa velikih građevinskih tvrtki u Njemačkoj otvoreno su njemačkim medijima iznijeli probleme.


Foto: Jure Miskovic / CROPIX/Ilustracija

Stanogradnja prioritet

“Kancelar sada mora postaviti stanogradnju kao glavni prioritet i spasiti što se još spasiti može”, rekao je čelnik velikog dobavljača građevinskog materijala te je dodao da su narudžbe pale za 30 posto. Fenix magazin podsjeća kako se pakt o spašavanju stambenih objekata treba donijeti na nadolazećoj premijerskoj konferenciji u prosincu.

“Ovo je posljednja prilika da se spriječi stambena katastrofa”, rekao je i dodao kako bi za privatne poduzetnike trebala postojati posebna amortizacija od 50 posto na sve troškove gradnje od 2024., a od države pak traži suspenziju poreza na promet nekretnina na pet godina.

“Ako građevinska aktivnost još više posustane, ugrožena je ne samo energetska tranzicija već i društveni mir u Njemačkoj”, napominje drugi poslodavac, koji je istaknuo kako će ‘300.000 radnih mjesta biti izgubljeno do 2025. godine’ te da će brojne tvrtke će odustati od projekata.
Rekordne najamnine

Po njegovom mišljenju, najamnine će porasti do rekordnih razina ako nestašica stanova postane sve veća. Kako bi se to spriječilo, ističe, potrebni su ‘jednostavni, razumljivi i učinkoviti državni poticaji’.

Maja preselila u Ameriku i iznenadila priznanjem o plaćama: ‘Auuu sestro vraćaj se kući’

“Dolazne narudžbe za izgradnju kuća pale su za više od 50 posto od prošle godine. Ovo je više nego alarmantno. To se odnosi na cjelokupnu industriju izgradnje kuća”, naglašava treći poslodavac, koji je poziva na porezne poticaje za graditelje kuća. “Sada nam je potrebno smanjenje poreza za sve privatne osobe koje grade. Odbijanje troškova izgradnje od poreza već je Njemačkoj dalo zamah u stambenoj izgradnji”, poručio je.

Gotovo pola milijuna Hrvata živi u Njemačkoj

Prema podacima koje je za 2022. godinu objavio Državni zavod za statistiku u Njemačku je odselilo preko 14.000 osoba, odnosno 33,1 posto ukupno odseljenog domaćeg stanovništva. Istodobno nešto više od 4.000 Hrvata se je vratilo iz Njemačke.
A prema podacima Saveznog statističkog ureda u SR Njemačkoj je na dan 31.12.2019. živjelo 414.890 hrvatskih državljana. Treba napomenuti kako ovdje nisu ubrojeni i oni koji imaju dvostruko državljanstvo.

Podacima s kraja 2021. pak u među najbrojniju grupu useljenika navodi državljane Hrvatske kojih je prema tim podacima 422.000. Tada su po brojnosti bili na sedmom mjestu iza državljana Turske, Poljske, Rumunjske, Sirije, Italije i Grčke.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.