Foto: Vlado Kos / CROPIX / Ilustracija

Ogroman problem za poslodavce u Hrvatskoj: Uvode se crne liste i to zbog jedne vrste radnika

Autor: F.F

U Hrvatskoj se pripremaju nova, stroža pravila za uvoz stranih radnika. Planira se produžiti trajanje radnih dozvola, uvesti strože kontrole za poslodavce te uspostaviti crne liste. Također, stranci će imati priliku besplatno pohađati tečajeve hrvatskog jezika. Primjerice, Jay, kuhar iz Filipina, došao je u Hrvatsku prije pet godina i radi kao glavni kuhar u jednom samoborskom hotelu.

Iako je prvotno bio stranac u hrvatskoj kuhinji, sada se osjeća kao kod kuće i priprema jela poput domaćih, rekao je za RTL. Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, najavljuje promjene u zakonima kako bi se zaštitili strani radnici, ali i regulirao rad na tržištu. Radne dozvole će biti produljene, uvjeti za strane radnike će se kontrolirati, a poslodavci će biti podvrgnuti strogim kontrolama, uključujući i moguće sankcije ako ne ispunjavaju svoje obveze.

Osim toga, uvodi se ograničenje u broju zahtjeva za radne dozvole te obaveza zapošljavanja domaćih radnika uz strane. Unatoč naporima da se olakša integracija stranih radnika, poslodavci izražavaju nezadovoljstvo zbog novih zahtjeva, poput zadužnica koje jamče zapošljavanje traženih radnika.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX / Ilustracija

Uvodi se crna lista

Jedna od ključnih novina su i strože kontrole uvjeta u kojima strani radnici žive te uvođenje crnih lista za poslodavce. Na crnim listama naći će se poslodavci koji ne podmiruju svoje obveze prema radnicima, a što uključuje i nepoštivanje radnih uvjeta ili neisplatu plaća. Poslodavci koji se nađu na ovim listama neće moći dobiti potrebne radne dozvole za uvoz stranih radnika.

VRIJEME JE ZA ISTINU! Koja je bila uloga Milorada Pupovca u srpskoj agresiji na Hrvatsku? ‘Transformacija u žrtvu osigurava mu opstanak na političkoj sceni’

Ove promjene ne nailaze uvijek na potpuno odobravanje poslodavaca, posebno zbog uvođenja zadužnica koje će jamčiti da će radnici koje su tražili biti zaista i zaposleni. Dodatno, postupak izdavanja radnih dozvola postat će složeniji s uvođenjem javnih bilježnika u postupak, što će rezultirati dodatnim troškovima za poslodavce.
Sindikati ističu važnost učenja hrvatskog jezika za strane radnike kako bi se izbjegle nezgode na radnom mjestu zbog jezičnih barijera. Tečajevi će biti besplatni i trajat će do 70 sati, a očekuje se da će mnogi stranci iskoristiti ovu priliku, poput Jaya koji je već naučio osnove od svoje šefice. U siječnju je više od 14 tisuća stranaca dobilo dozvolu za rad, a procjene govore da će do 2030. Hrvatska imati pola milijuna stranih radnika.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.