Odzvonilo naplati slanja opomena?

Autor: D.G.

Prema sadašnjem Zakonu o obveznim odnosima, vjerovnik nije dužan dodatno opominjati dužnika nakon što mu je dostavio račun s točno utvrđenim datumom dospijeća. To bi se izmjenama trebalo promijeniti.

Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo gospodarstva priprema izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima bi se bankama, ali i svim ostalim ‘trgovcima’, znači i javnim poduzećima, teleoperaterima i drugima, u potpunosti zabranila naplata slanja opomena.

Time bi se slanje opomena onima koji nisu podmirili dug na vrijeme po prvi put zaista zakonski reguliralo, a banke slanje opomena, čiji je stvarni trošak oko deset kuna, više neće smjeti naplaćivati i po sto, pa čak i 200 kuna. Trenutno banke u većini slučajeva prvu obavijest o nepodmirenom dugovanju šalju u roku petnaest dana od nepodmirivanja duga te ju naplaćuju oko dvadesetak ili 30 kuna, nakon čega slijedi prva opomena čiji se trošak kreće od 50 do 70 kuna, dok u nekim bankama dostiže i sto kuna, slanje treće opomene kod većine banaka košta oko 100 kuna, no kod nekih i 200 kuna.

Prema Zakonu o obveznim odnosima, vjerovnik nije dužan dodatno opominjati dužnika nakon što mu je dostavio račun s točno utvrđenim datumom dospijeća. Taj isti zakon ne kaže kako vjerovnik opomenu smije ili ne smije naplatiti, a nigdje nisu propisane tarife po kojima banke, i svi davatelji usluga općenito, opomene mogu naplaćivati. Upravo zbog te činjenice ti su iznosi isključivo proizvod kalkulacije onih koji opominju.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.