Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Odzvonilo je samovolji Ryanaira: Uvode se nova pravila za ručnu prtljagu u avionima

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Europska unija (EU) planira uvesti nova pravila vezano uz ručnu prtljagu u avionima. Prema izjavi Europskog parlamenta objavljenoj nedavno, “zakonodavstvo EU-a o pravima putnika u zračnom prometu trebalo bi revidirati kako bi se pružilo rješenje”, osiguravajući da putnici koji lete različitim zračnim prijevoznicima ili moraju promijeniti let – ne naiđu na nedoumice u pogledu naknada za ručni prijevoz. Naime, u prijedlogu o kojem se glasalo ističe se potreba definiranja odgovarajućih dimenzija i težine prtljage.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Putnici koji često putuju znaju koliko različita pravila o ručnoj prtljazi mogu biti zbunjujuća, posebno ako presjedate: to povećava mogućnost neočekivanih naknada za ukrcaj.


Poboljšanje o transparentnosti

EU stoga poziva zračne prijevoznike da pruže jasne informacije o dodatnim naknadama, poput naknada za odabir sjedala. U prijedlogu rezolucije stoji:

“Usklađivanje zahtjeva na razini EU o veličini, težini i vrsti ručne i predane prtljage za sve zračne prijevoznike koji posluju u EU poboljšalo bi transparentnost i zaštitu potrošača za sve koji putuju zrakoplovom.”

Filipinac otkrio koliko zarađuje u Hrvatskoj: Evo koliko šalje svojima doma

Osim toga, EU poziva države da provedu presude o ručnoj prtljazi koje je donio Europski sud pravde 2014. godine. Sud je utvrdio da je ručna prtljaga najvažnija stavka za putnike i da ne bi trebala podlijegati dodatnim naknadama, pod uvjetom da je takva prtljaga unutar razumnih ograničenja težine i veličine te da je u skladu s relevantnim sigurnosnim propisima.

Očekivano, prijedlogu EU-a protivi se irska niskotarifna kompanija Ryanair koja dosta zarađuje upravo na dodatnim tarifama za prtljagu. Trenutačno putnici koji lete avionima irskog prijevoznika moraju dodatno platiti ako nose sa sobom ručnu prtljagu, osim ako nije riječ o manjoj torbi ili ruksaku koji u slučaju potrebe mogu staviti u avionu ispod nogu.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.