Foto: Pixabay

Odzvanja ‘poreznim oazama’: Postignut globalni sporazum – porez na dobit ide tamo gdje se ostvaruje promet

Autor: Dnevno

Nedugo nakon Prvog svjetskog rata je posljednji put postignut sporazum u Ligi naroda prema kojemu je odlučeno da će tvrtke plaćati porez tamo gdje im je fizičko sjedište. To načelo je prihvaćeno praktično od svih država i pretpostavka je svih sporazuma o međunarodnoj trgovini sve do današnjih dana.

Ipak to načelo pruža beskonačno mnogo prostora za makinacije. Jer čak i kod proizvodnih pogona gdje bi trebalo biti jasno gdje je proizvod sišao s tvorničke trake ima načina distribuciju organizirati preko čitavog lanca tvrtki, teoretski sa sjedištem u nekoj državi s minimalnim porezom, piše Deutsche Welle.

Zbog toga su se ministri financija zemalja G7 složili kako to načelo “sjedišta” treba biti zamijenjeno načelom “prometa”. Prema toj promjeni koncerni će plaćati porez tamo gdje ostvaruju promet, bez obzira u kojem obliku.

Porezna revolucija

To će značiti da će i njemački BMW plaćati porez u Americi kad tamo proda svoj automobil. Njemački ministar financija Olaf Scholz je oduševljen ovom “poreznom revolucijom”, kako je zove, jer će blagajna Berlina ovako biti punija nego što bi inače bila. Po procjeni ministara, riječ je o najmanje 50 milijardi dolara godišnje.

Ovakva promjena samog načela plaćanja poreza traži i međunarodni dogovor. Sve to će postati gospodarska stvarnost tek ako načelo prihvate i sve zemlje skupine G20.

Nick Clegg, potpredsjednik Facebooka nadležan za međunarodno poslovanje “pozdravlja” ovu odluku jer će i takvim kompanijama čitavo poslovanje zapravo učiniti mnogo jednostavnijim.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.