fbpx
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

ODUVIJEK STE ŽELJELI KUPITI DIONICE AMAZONA, APPLEA ILI FACEBOOKA: Matematičar Toni Milun objašnjava kako to napraviti u dva koraka

Autor: Ivana Jurišić

Jedan od razloga zašto građani Hrvatske ne vole investirati svoj novac, već ga uglavnom drže u depozitima u banci ili ako imaju više novaca za njega kupe neku nekretninu, je zato što ne znaju odakle započeti. Puno njih misli da ako žele uložiti, za to im je potrebno puno novca jer na burzi ulažu samo bogataši.

Matematičar i predavač na Visokom učilištu Algebra Toni Milun, koji se svojim projektom “S Milunom do milijuna” bavi upravo financijskom pismenošću kaže kako ništa ne može biti dalje od istine:

“Ako želite započeti s ulaganjima, dovoljno vam je nekih 100-ak kuna mjesečno”, kaže.

“Mnogi mladi već investiraju i za to koriste aplikacije i platforme poput Revoluta, Finaxa, Trading 212 ili neke druge online brokere. Preko Revoluta u dva klika kupuju i prodaju dionice i kriptovalute uz male naknade, ili čak bez naknada, a Finax slaže portfelj upravo prema vašim sklonostima: za one sklonije rizicima više dionica, a one koji više vole stabilnost više obveznica.“
Osobe koje ulažu veće svote novca i vole trejdati (često kupovati i prodavati dionice s ciljem veće zarade) to rade preko platformi poput Optimtradera ili Interactive Brokersa.
Početnicima bih preporučio pasivno ulaganje – ulaganje određene svote svakog mjeseca, bez previše trejdanja. Za trejdanje je potrebno veliko znanje i uložiti dosta vremena.
Oni koji nisu skloni online aplikacijama i brokerima mogu otići u svoju banku i odabrati neki investicijski fond u njihovoj ponudi.

Na pitanje hoćemo li od zarade koju ostvarimo trgovanjem dionicama trebati platiti porez Milun odgovara da ako kupimo dionice ili udjele u fondovima i držimo ih i ne prodajemo barem dvije godine ne plaćamo porez državi.

Ipak, matematičar početnicima umjesto investiranja u pojedine dionice, savjetuje ulaganje u investicijske fondove ili još bolje ETF-ove jer imaju niže naknade pa je zarada veća.
“ETF fondovi imaju velike prinose, ali i veliku volatilnost te ulagači moraju biti svjesni činjenice da postoji mogućnost da oni izgube na svojoj vrijednosti kad se dogodi kriza. Ali čak i s krizom oni se nakon godinu, dvije opet vrate na svoje, a prinosima u njima su dosta visoki”, kaže Toni.

Milun ističe važnost ulaganja i preporuča da svatko počne ulagati prema svojim sklonostima. Dobrovoljna mirovinska štednja (3. stup) je sigurniji način štednje, nema velike volatilnosti, dobijete državne poticaje od 15 %, a ako vam je poslodavac uplaćuje u vaše ime iz bruto plaće, to je još bolje. Nedostatak je što do novca ne možete prije 55. godine.
Današnji mladi su svjesni da vrijednosti dionica i fondova imaju padove i nije ih strah ako izgube i 30-ak posto vrijednosti jer znaju da su padovi prolazni i da nakon njih slijedi oporavak.

I na kraju dvije napomene. Prva se odnosi na početak ulaganja: Kad ga pitamo kad početi ulagati Milun kaže: “Jučer. Dakle, počnimo ulagati što prije”.
I drugo pravilo: nakon što ste odabrali početak ulaganja, npr. u dobrovoljni mirovinski fond ili ETF, nakon nekog vremena diverzificirajte – uložite u nešto drugo, jer time smanjujete rizik da ćete izgubiti svoj novac.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.