fbpx

Oduševljenje uzgojem industrijske konoplje: Prihod konoplje bit će 35 tisuća kn/ha

Autor: T. Pšenko

"Zabranjuje se uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti droge te izrada, posjedovanje i promet droga, biljki i dijelova biljki iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droge, osim pod uvjetima određenim ovim zakonom u medicinske, prehrambene, industrijske, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe."

Omogućavamo uzgoj konoplje u industrijske svrhe – status je objavljen na službenoj Facebook stranici Vlade, čime se podastrio Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju zloporabe droga. Zanimanje poljoprivrednika za industrijsku konoplju prilično je veliku, a isto tako i zanimanje poduzetnika i inoinvestitora koji poručuju: “Omogućite maksimalno iskorištavanje industrijske konoplje” jer se u trenutnoj praksi koristi samo zbog sjemena za ljudsku i stočnu ishranu, a ostatak biljke se zaorava. Upravo takvim postupkom Hrvatska zaorava pravo bogatstvo i sirovinu za niz potencijalnih proizvoda. Već je jedan danski ulagatelj istaknuo da u Požeškoj kotlini namjerava graditi prvu tvornicu za preradu konoplje u ovom dijelu Europe, a zatim i tvornicu strojeva i opreme za njezinu preradu.

“Svjetsko tržište gladno je za industrijskom konopljom”, kaže čelni čovjek danskog ulagatelja u RH Jan Lund Larsen, javlja Glas Slavonije. Prijedlog Zakona u čl. 3. st. 1 mijenja se i glasi: “Zabranjuje se uzgoj biljaka iz kojih se mogu dobiti droge te izrada, posjedovanje i promet droga, biljki i dijelova biljki iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droge, osim pod uvjetima određenim ovim zakonom u medicinske, prehrambene, industrijske, veterinarske, znanstvenoistraživačke i nastavne svrhe.” Kako bi se pojasnilo, predlagatelj dodaje: “Ovim člankom omogućio bi se uzgoj konoplje u industrijske svrhe (tekstilna, građevinska), za što se koriste stabljike biljke konoplje te bi se omogućio uzgoj konoplje i u industrijske svrhe.”

Zainteresirani su tu vijest dočekali radosno jer se od nje može proizvesti čak 25 000 raznih proizvoda. Prof. dr. sc. Milan Pospišić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu prijedlog također podržava, a ocijenio je da se u posljednje tri godine javlja znatan interes za uzgoj konoplje, o čemu svjedoče i podatci Ministarstva poljoprivrede – 2013. podneseni su zahtjevi za uzgoj konoplje na 170 ha, a samo do svibnja 2014. na više od 600 ha.


Jedan od zainteresiranih za sadnju indstrijske konoplje, Zvonko Pipić iz Jugova Polja rekao je sljedeće:

“Reakcije na zakonske izmjene jako su pozitivne, svi smo očekivali da napokon dođe nešto unosno, a konoplja to jest. Jer, već na proizvodnji njenog sjemena je pozitiva, a sa stabljikom prihod je veći i pet do šest puta. Prema izračunima, prihod od konoplje bit će oko 35 000 kn/ha! Predstavnici danske tvrtke prezentirali su nam svoju investiciju s konopljom i sve vrlo ohrabruje. Interes za konoplju je apsolutan, jer su sve dosadašnje kulture podcijenjene. I sam sam ostavio čestice za sijanje konoplje. Istina, ona lomi kombajne, no Danci kažu da stoje na raspolaganju svojim strojevima”, zaključuje za spomenuti list.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.