fbpx
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

ODRŽAN SASTANAK S PREDSTAVNICIMA SVINJOGOJSKOG SEKTORA: ‘Uz visoke cijene, najveći je problem afrička svinjska kuga’

Autor: Dnevno.hr

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sastanku s predstavnicima svinjogojskog sektora koji je održan u četvrtak razgovarala je stanju u sektoru svinjogojstva, uređenju tržišta i prijedlozima novih investicijskih natječaja u sektoru svinjogojstva, izvijestili su u petak iz Ministarstva.

Na sastanku su, kako se navodi u priopćenju Ministarstva,  sudjelovali predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge uzgajivača svinja, Središnjeg saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske- SUS, Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac i Veterinarske stanice Varaždin te tvrtki Žito i Osatina grupa.

Predstavnici proizvođača su istaknuli uspješno završene pregovore u području dobrobiti životinja i apliciranju stajskog gnojiva na oranice tijekom 2021. godine s Europskom komisijom koje su rezultirale Promjenama programa ruralnog razvoja te značaj dodatnih mjera Vlade u sektoru stočarstva koje se suočilo s teškim poremećajima, najprije u lancima opskrbe, a zatim i zbog porasta cijene stočne hrane te energenata.


Predstavnici sektora i Ministarstva komentirali su drugu procjenu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka u poljoprivredi koja još jednom potvrđuje izdržljivost hrvatskih proizvođača, ali i tešku situaciju u sektoru svinjogojstva obzirom na rast cijena, input i pad cijena proizvoda koji  se kontinuirano događa od početka 2021. godine.

“Sektor svinjogojstva vrlo teško je pogođen krizom COVID 19, ali i širenjem afričke svinjske kuge na europskom kontinentu, što vrlo često, uz prijedloge intervencija, ističemo na Vijeću EU. Tijekom 2021. godine Hrvatska je uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom, a takav rad nastavit će i dalje. Uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smo na sastanku ocijenili daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo našim natječajem za ulaganja u reprocentre, a nastavit će se ulaganjima u tovilišta za što je natječaj u tijeku“, izjavila je ministrica poljoprivrede.

Proizvođači su se osvrnuli na natječaje koji su nedavno bili u e-savjetovanju te su razgovarali o unaprjeđenju uređenja tržišta.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.