Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

ODLIČNE VIJESTI ZA HRVATSKU! PLENKOVIĆ SLAVI! Stiglo izvješće koje daje nadu: Evo kakva je financijska budućnost Hrvatske!

Autor: N.K

Premijer Andrej Plenković danas se u priopćenju pohvalio posljednjim izvješćem agencije Standard & Poor’s iz kojeg proizlazi kako je Hrvatska zadržala kreditni rejting na razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda.

Vlada ocjenjuje kako je ocjena S&P potvrda gospodarske i financijske stabilnosti Hrvatske.

Premijer pozdravlja ovu odluku osobito zato što ona dolazi u vrijeme pandemije COVID-19 zbog čega su izazovi za gospodarstvo veliki.

“Naša Vlada će u budućnosti koristiti sredstva iz različitih europskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir te Fond solidarnosti Europske unije, zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u narednom desetljeću”, poručio je Plenković.

Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta

Iz agencije navode kako oporavak osobne potrošnje dobro utjecao na situaciju uslijed snižavanja poreza, ali i da su Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta dale dobre rezultate zbog čega je situacija na tržištu rada bolje od očekivane.

U izvješću S&P navodi se kako je političko okruženje u zemlji stabilno te da ulazak u eurozonu može potaknuti reformski zamah. Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni.

S&P očekuje proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80 posto BDP-a.




 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.