Foto: Pixabay

Odlazak u trgovinu više nikad neće biti isti: Ostajemo li bez dvije najvažnije namirnice

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) izvijestio je o padu otkupnih cijena na domaćem tržištu u prva dva mjeseca ove godine.  U veljači, otkupna cijena mlijeka bila je niža za 1,7 posto u odnosu na prosinac, dosegnuvši 0,48393 €/kg (48,39 €/100 kg). U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, cijene su pale za 5,9 posto.

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je kampanju promocije Programa razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine, ističući porast prosječne godišnje otkupne cijene realne kvalitete mlijeka u prošloj godini. Prema TISUP-u, cijene mlijeka na EU tržištu ostale su relativno stabilne u siječnju ove godine, dok je u veljači Europska komisija procijenila pad na 46,34 €/100 kg.

Proizvodnja mlijeka u siječnju bilježi blagi porast u odnosu na prethodni mjesec, ali i pad u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Naime, u odnosu na isto razdoblje lanjske godine, smanjena je proizvodnja mlijeka za piće (9,1) i maslaca (za 35,6), a povećana je proizvodnja fermentiranih proizvoda (za 10,7), kravljeg sira (za jedan) i vrhnja (za sedam posto).

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Uvoze se sir, mlijeko i vrhnje

U međuvremenu, vanjsko-trgovinska razmjena mlijekom pokazuje značajne promjene. Udio vrijednosti uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnoj vrijednosti uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prosincu 2023. godine iznosio je 6,7 posto, dok je izvoz činio 2,7 posto ukupne vrijednosti izvoza istih proizvoda.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Najznačajniji izvozni proizvodi uključuju sireve i skutu, mlaćenicu, jogurt te mlijeko i vrhnje, dok su uvozne kategorije dominirali sirevi i skuta te mlijeko i vrhnje.
“U mljekarskom sektoru u prosincu je, u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, došlo do vrijednosnog povećanja uvoza od 0,9 posto i izvoza od 9,7 posto. Pokrivenost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda izvozom u prosincu 2023. iznosila je 27,1 posto”, stoji u izvješću TISUP-a.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.