Od ponoći opet skuplje gorivo: Od osam do 16 lipa po litri

Autor: Hina/ A. P.

Prema tom Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Prema tim podacima, naftne će kompanije u iduća dva tjedna moći imati najvišu cijenu eurosupera BS 95 od 10,31 kunu, što je 14 lipa više od dosadašnjih 10,17 kuna. Za 15, odnosno 16 lipa po litri poskupjeti će eurosuperi 98 i 100 pa će se eurosuper BS 98 od ponoći prodavati po 10,62 kune (do sada 10,47 kuna), a eurosuper BS 100 stajat će 10,83 kune (do sada 10,67 kuna).
Nova najviša cijena eurodizela BS od sutra će biti 9,83 kune, što je 8 lipa više od dosadašnjih 9,75 kuna. Za 8 lipa po litri poskupjeti će i plavi dizel i lož ulje pa će se plinsko ulje obojano plavom bojom prodavati po 6,30 kuna (do sada 6,22 kune), a loživo ulje po 6,75 kuna (do sada 6,67 kuna).

Ministarstvo je najviše razine maloprodajnih cijena u idućem dvotjednom razdoblju utvrdilo temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
Prema tom Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena derivata, a promjene ponajviše ovise o kretanju cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je tri posto u slučaju rasta, a najviše šest posto u slučaju pada cijena, predviđa Pravilnik.

Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata još uvijek je na snazi, jer novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, koji predviđa ukidanje pravilnika te slobodno formiranje cijena naftnih derivata, još uvijek nije raspravljen niti usvojen u Hrvatskom saboru.
Naime, Vlada je sa sjednice održane 5. prosinca 2013. u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, koji predviđa slobodno formiranje cijena naftnih derivata.

Obzirom da će Hrvatski sabor ponovno zasjedati nakon 15. siječnja 2014. novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata može biti usvojen najranije na tom zasjedanju. Nakon usvajanja u Hrvatskom saboru, zakon će biti objavljen u Narodnim novinama, te 8 dana po objavi stupiti na snagu. Tek tada će formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata biti slobodno, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva krajem prošle godine.

Autor:Hina/ A. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.