fbpx

Od danas počinju prijave mikropoduzetnika za državne potpore do 2000 kuna po radniku, država plaća i doprinose

Autor: D.Kt.

Hrvatski zavod za zapošljavanje od danas počinje primati zahtjeve mikropoduzetnika, koji zapošljavaju manje od 10 radnika, za potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu do 2000 kuna po radniku za mjesec srpanj, a zahtjevi će se primati do kraja srpnja. Kriterij za dobivanje potpora je pad prihoda u lipnju od najmanje 50 posto u odnosu na lanjski lipanj. HZZ će zahtjeve obraditi u roku 10 dana, a sredstva će se isplatiti do 20. odnosno 30. u mjesecu za prethodni mjesec. HZZ će također obavljati kontrolu broja radnika. Prema procjenama Ministarstva rada potporu bi moglo korisiti oko 100 tisuća radnika,a važno je napomenuti da uz ovu mjeru idu i doprinosi.

Iz Ministarstva pri tom poručuju da potpore neće moći koristiti neisplatitelji plaće, iznajmljivači privatnog smještaja i OPG-ovi koji nisu u sustavu poreza na dobit ili dohodak.

Za poslodavce koji zapošljavaju više od 10 radnika uvedena je potpora za skraćivanje radnog vremena, koja obuhvaća potencijalno veći broj korisnika od one koja se odnosi na mikropoduzetnike, i procjenjuje se da bi je moglo koristiti između 100 i 150 tisuća radnika. Za ovu mjeru na raspolaganju je oko 400 milijuna eura kroz SURE program Europske komisije.

Potpora se dodjeljuje za privremeno uvođenje punog radnog vremena radnika u trajanju kraćem od mjesečnog fonda sati, ali ne kraćem od polovice, a iznosit će najviše do 2000 kuna mjesečno neto po radniku.

Cilj ove mjere je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti uvjetovane COVID-om došlo do privremenog smanjenja opsega posla, a mjera je primjenjiva u svim sektorima i gospodarskim granama.

Kako bi se dala dodatna sigurnost poslodavcima u planiranju poslovnih aktivnosti, trajanje ove mjere predviđeno je do 31. prosinca 2020. godine. Važan kriterij je pad prometa, odnosno primitaka, u mjesecu za koji se traži potpora, za najmanje 20 posto, u odnosu na isti mjesec protekle godine, i to uz dokaz otežanog poslovanja.

Iznimno, poslodavci koji djeluju u sektoru prerađivačke industrije, mogu ostvariti potporu i ako je pad prometa manji od 20 posto, ali uz dokaz otežanog poslovanja.

IZAZOVI NOVE VLADE S burze vratiti 60 tisuća ljudi, riješiti moratorije na kredite, spašavati Croatia Airlines i Jadroliniju, povući što više novca iz EU…
Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.