Cropix/Ilustracija

Od 1. siječnja mijenjaju se pravila za umirovljenje: Evo s koliko ćete godina moći u mirovinu

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Od početka sljedeće godine žene će u mirovinu umjesto dosadašnjih 63 godine i tri mjeseca ići sa 63 godine i šest mjeseci, uz minimalno 15 godina staža.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Osim što će se mijenjati dob za odlazak u starosnu mirovinu, mijenja se i dob za prijevremenu mirovinu. Prema novim pravilima, žene će moći u prijevremenu mirovinu otići s 58 godina i šest mjeseci, uz minimalno 33 godine i šest mjeseci staža, piše portal Mirovina.hr.


Izjednačavanje dobi umirovljenja

Ove promjene su dio postupnog izjednačavanja dobi za umirovljenje žena i muškaraca, koje bi trebale stupiti na snagu do 2030. godine.

CROPIX: Damjan Tadic / CROPIX

Žene će u prijelaznom razdoblju od 2020. do 2029. godine imati povoljnije uvjete za stjecanje prava na starosnu mirovinu, s postupnim povećavanjem starosne dobi. Važno je napomenuti da žene, bez obzira na dob za odlazak u starosnu mirovinu, imaju mogućnost nastavka rada i nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu. To može rezultirati većom mirovinom i dodatkom za svaki dodatni mjesec rada, čime se potiče dulji ostanak na radnom mjestu.

Ako ste navršili 60 godina i imate 41 godinu radnog staža, imate pravo na ranije umirovljenje, bez obzira na spol.

Penalizacije za raniji odlazak

Dob za umirovljenje može se sniziti za osobe koje rade na poslovima gdje se odrađenih 12 mjeseci računa kao 14 ili više mjeseci staža moći umiroviti nekoliko godina ranije, ovisno o duljini rada na takvim poslovima.

Prava istina o životu Hrvata u Njemačkoj: Samo zbog ovoga im se bolje vratiti kući

U ovom trenutku i dalje postoji penalizacija za osobe koje ranije odu u mirovinu, iako je moguće da će u budućnosti biti ukinuta ta penalizacija. U ovom trenutku penalizacija iznosi 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu, odnosno 2,4 posto za svaku godinu prijevremenog umirovljenja, s najvišim iznosom od 12 posto za pet godina ranijeg umirovljenja.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.