Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / Tom Dubravec / CROPIX

Od 1. siječnja građani bi mogli ostati bez plaća: ‘Nelogično je i komplicirano’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Udruga Glas poduzetnika (UGP) izrazila je zabrinutost zbog mogućih problema s kojima bi se računovođe mogle suočiti uslijed primjene novog pravilnika o doprinosima.

Izmjene u Zakonu o doprinosima, koje stupaju na snagu s početkom nove godine, uključuju promjene koje se odnose na olakšice pri plaćanju doprinosa za prvi mirovinski stup. Ključna promjena odnosi se na visinu doprinosa, koja ovisi o bruto plaći zaposlenika.

No, problem nastaje kada zaposlenici istovremeno rade za više poslodavaca u istom mjesecu, upozorava UGP.

Foto: Pixabay

Članovi Udruge ističu kako nedostatak preciznih podataka o bruto plaći kod svakog poslodavca stavlja računovođe u nezavidan položaj. “Bez točnih informacija, računovođe nisu u mogućnosti precizno izračunati plaću niti informirati klijenta o očekivanom iznosu primanja”, tvrdi UGP.

Nisu poslušali stručnu zajednicu

Upravo završeno javno savjetovanje o novom pravilniku o doprinosima privuklo je značajan broj komentara, većinom od strane računovođa i poduzetnika. Unatoč brojnim komentarima struke, UGP izražava nezadovoljstvo činjenicom da Vlada nije poslušala stručnu zajednicu, već je donijela odluku koja, prema njihovom mišljenju, stavlja računovođe pred izazov nemogućeg preciznog obračuna plaća.

Prijelazno razdoblje

“Pred računovođe je stavljen pravilnik koji smatramo neprovedivim, nelogičnim i kompliciranim”, ističu u UGP-u.

Postavlja se pitanje kako će računovođe pravodobno dostaviti obračune plaća svojim klijentima, s obzirom na to da će novi sustav značajno otežati pružanje preciznih informacija o očekivanim primanjima, upozorava UGP.
Plaća taksista u Hrvatskoj izazvala čuđenje: ‘Bože dragi, za te novce ne voze ni Nepalci’

Udruga stoga poziva Vladu da ublaži prijelazno razdoblje za računovođe, predlažući da se izračun plaća prema novim pravilima primjenjuje od siječnja umjesto prosinca, te da se zadrži osnovica od 560 eura za prosinac. Također, ističu važnost digitalizacije procesa kako bi se olakšalo uvođenje novih pravila.
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.