Foto: AP Photo/Michael Sohn, Guliver Images

Očajni vapaj djevojke koja ne može naći stan: ‘Stanodavci su potpuno poludjeli’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvatska nije jedina zemlja u kojoj mladi ljudi imaju sve više problema kako naći stan. U Europi su osobito pogođene mediteranske zemlje u kojima problem dodatno pogoršava sveprisutna praksa iznajmljivanja stanova turistima.

Problem je posebno izražen u Španjolskoj koja već dulje vrijeme neuspješno pokušava riješiti ovaj gorući problem.


Podaci španjolske tvrtke za iznajmljivanje Idealista pokazuju da su najviše cijene u najma u Barceloni gdje prosječna cijena iznosi 19,2 eura po kvadratnom metru, dok je u Madridu ta cijena 17,4 eura.

Granica siromaštva

U toj zemlji oko 15,9 posto stanovništva živi u podstanarima, što je porast od 13,5 posto u odnosu na deset godina ranije. Gotovo 7,7 milijuna osoba živi u tri milijuna podstanarskih stanova.

Približno 48,7 posto Španjolaca koji žive u podstanarima suočavaju se s granicom siromaštva jer više od polovine njihovih prihoda ide na plaćanje stanarine.

Foto: Pixabay

Zbog izuzetno visokih cijena stanovanja, Katalonski Sindikat najmoprimaca traži državno reguliranje cijena najma i ograničavanje kratkoročnih najmoprimaca usmjerenih prema turistima. Sindikat tvrdi da je problem cijena najma djelomično posljedica iznajmljivanja stanova turistima putem online platformi.

Naposljetku, stanari se suočavaju s izazovom pronalaženja pristojnih i pristupačnih stanova, a mnogi su prisiljeni platiti nekoliko mjeseci unaprijed ili pristati na iznimno neobične klauzule.

Jedna od onih koja je imala velikih problema sa iznajmljivanjem stana je i Elisa koja kaže da su joj agencije nudile stanove koje bi dijelila s 4, 5 ili 6 osoba, s jednom kupaonicom.

Tražili stanarinu za četiri mjeseca

“Ili pak nekakve stanove bez prozora s čudnim ljudima”, govorili Elisa ističući da su mnogi gazde od nje tražili da uplati stanarinu unaprijed za četiri mjeseca, stanarinu za tekući mjesec, dodatni novac kao osiguranje u slučaju da ošteti stan te potvrdu iz banke o stalnim primanjima.
Najmodavci su naprosto poludjeli“, žali se Elisa koja kaže da ju je jedna vlasnica stana tražila da mora platiti najam za cijelu godinu ako se odluči otići ranije.

Lidl uvodi veliku promjenu u svojim trgovinama: Kreće od listopada, mnogi će se iznenaditi

Kada je Elisa zamijenila vlasnicu da to promijeni, ova se naljutila i idućeg joj dana na ružan način priopćila da je upravo iznajmila stan drugoj osobi.

“I to na dan kada smo bili dogovorili potpisivanje ugovora i kada sam došla u stan sa stvarima”, kaže Elisa.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.