‘Obožavanje nije investicijska strategija’

Autor: Tomislav Tustić

Wall Street bruji o izvješću u kojem student analizira carstvo 'proroka od Omahe' i savjetuje prodaju dionica Berkshire Hathwaya.

Pripovijedaju da se širi poput maslačka nošenog vjetrom i da na Wall Streetu nema mješovitih, investicijskih, dioničkih i inih menadžera koji ga nisu zatekli u svom sandučiću za elektroničku poštu. Kažu da je neobično smiono, ispisano bez dlake na jeziku i da je svojim sadržajem poljuljalo moćnu brodicu ‘proroka iz Omahe’.

Izvješće, koje je skucao uskoro pa diplomac u potrazi za poslom Raj Rajagopal i o kojem raspravljaju više financijske blogosfere kakva je ona Reutersova, preporuča prodaju dionica Berkshire Hathawaya, nudeći argumente koji će autoru uskratiti svaku priliku da se zaposli u carstvu Warrena Buffeta.


Ukratko, Rajagopal promišlja da ‘obožavanje nije investicijska strategija’ i da svatko tko utopi novac u Buffetovo carstvo hvata prihode iz prošlosti i kupuje dionice u vrijeme kada se prorok nalazi ‘na zalasku svoje karijere’.

Buffet je licemjer

Prezentacija se proteže na petnaestak stranica i uz dozu zdravog humora nudi uobičajenu kritiku Buffetovog poslovanja kada ističe da je tvrtka propustila razviti plan sukcesije i da je ovisna o nekolicini osoba koje su ključne pri ‘finaliziranju’ investicijskih odluka. No, uz takva romorenja koja se mogu osluhnuti u analizama što kruže glavnom strujom, Rajagopal nudi pravu baražu podataka što podsjećaju da je Berkshire Hathaway toliko usko vezan uz visoku politiku, da je ponekad može i skrojiti, ili barem prekrojiti po volji i potrebi.

Unutar neobično hrabre ‘molbe za posao’ mogu se tako pronaći pisamca koja je na vrhuncu ‘velike recesije’ Buffet slao Henry Paulsonu, bivšem tajniku državne riznice koji je, vjerovali ili ne, bio u takvom sukobu interesa da mu se niti kod nas ne može pronaći parnjaka. Dakako, prezentacija ne bi bila prezentacija kada se u njoj ne bi zatekao kakav grafikon, pa se u Rajagopalovoj analizi s nepodnošljivom lakoćom može iščitati koliko je novca (133 milijarde bucksa) Berkshire Hathaway ispumpao od američkih poreznih obveznika kako bi se održao na površini.

U izvješću nisu izostale niti čisto osobne upadice pa je ‘prorok od Omahe’ zaradio pridjev licemjera, jer s jedne strane oštro upozorava da je trgovanje financijskim proizvodima čija vrijednost ovisi o nekoj drugoj aktivi ili kombinaciji imovine ‘financijsko oružje masovnog uništenja’ dok istovremeno prakticira upravo takvu investicijsku strategiju.

Ako vas je zainteresiralo izvješće o izvješću koje je zainteresiralo Wall Street, navratite ovdje (pdf).
Autor:Tomislav Tustić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.