Foto: Vlado Kos / CROPIX/Ilustracija

OBORUŽAJTE SE GOTOVINOM U DANIMA BLAGDANA! U jednom trenu neće raditi ni kartice ni bankomati: Pripazite da ne ostanete praznih novčanika

Autor: I.G.

Hoćemo li bezbolno ući u eurozonu ili će biti tehničkih poteškoća?

Pitanje se otvorilo ovih dana kada se počelo spekulirati da posljednjih dana ove godine u bankomatima neće biti gotovine pa da će čak i sustav plaćanja biti usporen.

Besplatno podizanje novca sa svih bankomata

U Hrvatskoj narodnoj banci već je istaknuto da neće svi bankomati biti napunjeni s eurima prvog dana 2023. godine, već će se puniti danima nakon ulaska u eurozonu.

Izgledno je da će zbog prilagodbe radu s novčanicama eura pojedini bankomati od 1. prosinca 2022. do 14. siječnja 2023. biti izvan funkcije. Potvrdila je to jedino Erste banka, ali neslužbeno se može doznati da nijedna banka neće imati cijelu mrežu bankomata spremnu u prvom danu godine.

Stoga je preporuka građanima oboružati se gotovinom za nekoliko dana, kako bi izbjegli da u danima blagdana ostanu praznih novčanika.

Zbog toga se od 5. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće naplaćivati naknada za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka. Potvrdila je to i Hrvatska udruga banaka, a informaciju je komunicirao i HNB.

Tri dana neće raditi ni online bankarstvo

Veći problem leži u činjenici da će biti zastoja u platnom prometu, odnosno da neće raditi ni kartice ni online bankarstvo. Problem bi mogao zagorčati život mnogim građanima, a koliko će biti intenzivan ostaje za vidjeti.




Naime, kaže da plaćanja neće biti provođena samo dva dana, od 31. prosinca do 01. siječnja, ali sva plaćanja koja budu zadana do 30.prosinca u 15 sati biti će provedena, ako i ona u ponedjeljak 02. siječnja 2023. godine.

Ipak, Tportal javlja da od subote 31. prosinca, odnosno Stare godine, pa do ponedjeljka 2. siječnja 2023., građani neće moći pristupati mobilnom i internetskom bankarstvu, neće moći provoditi nikakve online transakcije s bankom niti će moći pristupiti većini bankomata.

Erste potvrdio da kartice neće raditi

Veliko je i neodgovoreno pitanje hoće li cijelo vrijeme raditi sustavi kartičnog plaćanja, zbog čega se građanima savjetuje da na vrijeme izvade gotovinu i strpljivo čekaju da prorade svi sustavi.




Erste je potvrdio se u noći s 31. prosinca na 1. siječnja neće moći koristiti kartice ni na bankomatima ni na prodajnim mjestima pa pozivaju građane da podignu dovoljno gotovine.

HUB pak kaže samo da će „zbog prilagodbe na eure digitalne usluge banaka biti dostupne u smanjenom obujmu, uz povremene prekide u radu od kraja 30. prosinca te tijekom 31. prosinca i 1. siječnja, a svaka banka će u skladu s vlastitim planom prilagodbe svoje klijente pravovremeno i detaljno informirati o dostupnosti digitalnih usluga i kartičnog plaćanja“.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.