Foto: Neja Markicevic / CROPIX/Ilustracija

Objavljeno koliko su Hrvatima rasle plaće: Evo kako stojimo u usporedbi sa Slovenijom i Srbijom

Autor: Dnevno.hr

Rast neto plaća koji je započeo u ožujku ove godine, nastavljen je i u rujnu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna neto plaća u Hrvatskoj je u tom mjesecu iznosila 1156 eura. U odnosu na rujan prošle godine, plaća je nominalno veća za 144 eura, ali kad se svemu pribroji rujanska stopa inflacije od 6,7 posto, plaća je veća za sedam posto.

Kad je riječ o bruto plaći ona je u rujnu iznosila 1596 eura, te je za 226 eura veća nego u istom mjesecu lani. Razlozi tomu su sve veći zahtjevi za povećanjem plaća zbog inflacije, ali i potražnja za radnom snagom koje u pojedinim gospodarskim sektorima već dulje vrijeme nema zbog iseljavanja, ali i dolaska slabije kvalificiranih radnika iz inozemstva.

Naime, podizanjem plaća poslodavci nastoje zadržati postojeće zaposlenike i tako smanjuju troškove povezane sa zapošljavanjem, odnosno potencijalnu isplatu otpremnina i druga davanja. Ukupnom rastu plaća najviše pomaže rast broja zaposlenih u IT sektoru, navode analitičari RBA, a prenosi Novi list.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX/novčanik/ilustracija

S brutom u vrhu

Prema analizi Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, Hrvatska je izbila na treće mjesto u skupini novih članica Europske unije (sve koje su primljene 2004. i kasnije, op.a.) po visini prosječne bruto plaće. Ispred nas su Slovenci i Česi, a Poljaci su ‘u egalu’.

Usporedivši, pak, neto plaće u regiji, slovenska je neto plaća (1432 eura) najveća, dok je Hrvatska za četvrtinu niža. U usporedbi s neto plaćom u Srbiji (730 eura), hrvatska je neto plaća za jednu trećinu viša. Time se nastavlja obrazac iz bivše Jugoslavije, gdje je slovenska privreda generirala najviše plaće, a zatim je slijedila Hrvatska.

Treba gledati i udio prosječne neto u prosječnoj bruto plaći. U Hrvatskoj prosječna neto plaća čini svega 47 posto prosječne bruto plaće, što je jednako kao u Poljskoj, dok u Sloveniji, primjerice, iznosi 61 posto.

Otkriveno koliku Hrvati žele plaću: O ovom iznosu mnogi mogu sanjati
Tužna slika i spirala inflacije

Ipak, sindikalisti upozoravaju da je to zapravo idilična slika koja prestaje kad se u obzir zaista uzme neto, a ne bruto plaća. Oni tvrde da više od 820.000 ljudi, što je polovina ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj, prima plaću u rasponu od minimalca (560 eura) do medijalne plaće koja trenutno iznosi 998 eura. Podsjećaju i da je inflacija u Hrvatskoj trenutno među najvećima u eurozoni, odmah iza Slovačke, kojoj je kumovao ogroman rast cijena hrane.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX / Ilustracija

Stoga nije čudno što su hrvatski radnici u istraživanju portala MojPosao naveli kako bi od svojih poslodavaca u prosjeku tražili 1355 eura, što je 11 posto više nego lani. Glavni kriterij pri odabiru posla im je i dalje visina plaće, dok međuljudski odnosi i radno vrijeme nisu toliko važni.
Ekonomski analitičari, pak, upozoravaju da bi se Hrvatska mogla naći u spirali inflacije. Zbog rasta plaća dolazi do rasta cijena, zbog čega ponovno trebaju rasti plaće i tako u krug.

Mogli smo i bolje: Samo jedna zemlja eurozone ima veću inflaciju od Hrvatske

Slabiji minimalac

Gledajući minimalnu plaću, koja u nas iznosi 700 eura bruto, odnosno 560 eura neto, nalazimo se u sredini tablice novih zemalja EU. Veći bruto minimalac od nas imaju Slovenija, Litva, Poljska, Češka i Estonija. Slovaci, pak, primaju jednake iznose minimalne plaće, dok manje dobivaju Mađari, Latvijci, Rumunji i Bugari.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Gledajući plaće u Hrvatskoj, najviše se može zaraditi u djelatnosti zračnog prijevoza – u prosjeku 1857 eura. Najniže su plaće u prosjeku u tekstilnoj industriji, svega 754 eura. Najviša prosječna bruto plaća također je zabilježena u zračnom prijevozu (2692 eura), dok je najniži bruto opet zabilježen u tekstilnoj industriji (987 eura). Prosječna mjesečna neto satnica u cijelom hrvatskom gospodarstvu iznosila je u rujnu 6,75 eura. To je 18,8 posto više nego u istom mjesecu lani.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.