Foto: Marko Todorov / CROPIX

OBJAVLJENO KOLIKO JE POPUNJENO SKLADIŠTE PLINA OKOLI: Do 1. studenoga treba biti napunjeno 90 posto

Autor: Dnevno.hr

Najnoviji podaci Podzemnog skladišta Okoli pokazuuju kako je popunjenost hrvatskoj plinskog skladišta na gotovo 90 posto, budući da je u njega dosad utisnuto 3.75 milijardi kilovatsati (kWh) plina.

Tijekom jučerašnjeg dana u to je skladište bilo utisnuto 18.4 milijuna kWh, pa je sada ukupno utisnuto 3.745.853.878 kWh plina, što znači da je Podzemno skladište Okoli zapunjeno 87 posto. Ukupna godišnja potrošnja plina u Hrvatskoj iznosi do 2.9 milijardi prostornih metara.

Skladište do 1. studenoga mora dosegnuti 90 posto zapunjenosti prema preporukama Europske komisije i odluci hrvatske vlade.

Početkom lipnja vlada je Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) naložila da nabavi 270.8 milijuna prostornih metara prirodnog plina (otprilike 2.5 mlrd kWh) i uskladišti ga u PSP Okoli, kako bi se na domaćem tržištu tijekom zime omogućila nesmetana opskrba.

Premijer Andrej Plenković je potkraj srpnja izjavio da se skladište puni prema planu, za što je odgovoran HEP, a sve prati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je potkraj kolovoza da sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj nije upitna, a da će zapunjenost podzemnog skladišta plina Okoli vrlo brzo biti na 90 posto.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.