Foto: Marko Mrkonjic / CROPIX

Objavljene cijene poljoprivrednih dobara: Evo što je najviše pojeftinilo i poskupjelo ove godine

Autor: Dnevno.hr

Cijene poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini bi trebale biti za 0,5 posto više u odnosu na lani, pokazuje prognoza Državnog zavoda za statistiku (DZS) o cijenama u poljoprivredi. Pritom bi cijene biljnih kultura trebale pasti za 10,5 posto, a stoke i proizvoda životinjskog podrijetla, s druge strane, porasti za čak 21,6 posto.

Pad cijena biljnih proizvoda očekuje se zbog pojeftinjenja žitarica i industrijskog bilja koje imaju veliki udio u proizvodnji. DZS je prognozirao pad cijena žitarica za čak 40,5 posto, a industrijskog bilja za 24,9 posto. Time se, barem statistički, pobijaju ranije najave o poskupljenju kruha i pekarskih proizvoda.


Značajna poskupljenja mesa

Ipak, prema prognozama statističara, trebao bi poskupjeti krumpir (52,4 posto), voće (27,2 posto), povrće (25,4 posto), cvijeće i sadnice (10,5 posto), maslinovog ulja (17,3 posto), vino (10,2 posto) te krmno bilje (5,1 posto).

Foto: DZS

U svim stočarskim skupinama se, pak, očekuju značajna poskupljenja. Tako bi jaja u odnosu na lani poskupjela za čak 44,5 posto, svinje za 31,5 posto, mlijeko za 23,1 posto, ovce i koze za 16,8 posto, perad za 13,9 posto, goveda za 13,7 posto, a konji za 6,4 posto.

Novo poskupljenje prijeti Hrvatima: Spominje se rast cijene još jedne osnovne namirnice

Proizvođači bolje prošli

Proizvođači su ove godine vjerojatno bolje prošli nego lani, s obzirom na to da statističari predviđaju pad cijena dobara i usluga za uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji za 12,1 posto.

Cijena božićne poslastice mogla bi otići u nebo: Novi udar na džep ususret blagdanima
Cijene gnojiva bi prema procjenama trebale biti niže za 37,3 posto, energije i maziva za 15,3 posto, stočne hrane za 6,3 posto i zaštitnih sredstava za 5,9 posto. No, istovremeno bi trebali poskupjeti sjeme i sadni materijali za 12,8 posto te veterinarske usluge za 8,1 posto.

Foto: DZS

Prognoza indeksa cijena u poljoprivredi još neće prikazati realno stanje, jer je za ovu godinu izračunata temeljem kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna te procjene njihova kretanja u posljednja tri mjeseca ove godine. Cijene za prva tri kvartala ove godine dobivene su iz istraživanja DZS-a o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda te brojnih administrativnih podataka, među kojima su i oni iz Ministarstva poljoprivrede.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.