Foto: HRT

Obitelj Bošković uzgaja biljke koje se prodaju kao lude: ‘To je posao koji je u rastu’

Autor: F.F

U dolini Neretve, raznovrsnost proizvodnje je izuzetna; tu se uzgaja voće, povrće, cvijeće te ukrasno bilje. Posebno su aktivni uzgajivači ukrasnog bilja iz Metkovića, koji, unatoč nedostatku poticaja, imaju zadovoljavajuće rezultate ne samo u proizvodnji, već i u prodaji. Većinom uzgajaju cvijeće i ukrasno grmlje u plastenicima i staklenicima kako bi omogućili proizvodnju tijekom cijele godine.

Budući da je ovo kontinuirani proces, zahtijeva prisustvo velikog broja radnika. Zbog toga, radna snaga dolazi iz različitih dijelova, uključujući i iz Nepala. Na poljima uz Neretvu, prvi znakovi proljeća vidljivi su u obliku cvjetova koji krase livade. Voćke počinju cvjetati, dodajući boju krajoliku. Istovremeno, u plastenicima obitelji Bošković razvija se raznoliko ukrasno bilje, stvarajući šarenu i živopisnu sliku.

Ova obitelj ističe se kao vodeći proizvođač ukrasnog bilja u Neretvi i jedan od najvećih u regiji Dalmacije. Njihov posjed obuhvaća pet plastenika, svaki s površinom od dva tisuće četvornih metara, od kojih su dva posvećena isključivo uzgoju ukrasnog bilja.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

‘Posao u rastu’

Više od 50 različitih vrsta ukrasnog bilja uzgaja se u rasadniku “Agrovrt” u Metkoviću, ističe Ivo Bošković, vlasnik. Ovo uključuje ljetnice i grmoliko bilje, koje su posebno tražene u proljetnom razdoblju za uređenje okućnica, balkona, vrtova te okoliša hotela i apartmana. Obitelj Bošković započela je s proizvodnjom presadnica povrća prije 20 godina, a godinu kasnije su ušli i u proizvodnju ukrasnog bilja, koristeći sjeme i reznice.

“Proizvodimo preko 50 vrsti ukrasnog bilja, a tu razlikujemo ljetnice, grmoliko bilje i ukrasno bilje. U proljeće se javljaju velike potrebe za ljetnicama jer se sređuju okućnice balkoni, vrtovi i apartmani, kao i hoteli koji uređuju okoliš i interijer. Tako da vam je to posao u rastu”, rekao je Ivo Bošković za HRT.

Tehnologija uzgoja uključuje nabavku reznica iz inozemstva, prilagođenih trenutnim trendovima, te njihovo daljnje uzgoj do određene veličine prije nego što budu spremne za prodaju. Ante Bošković pak ističe kako je to iznimno dinamičan posao jer ovisi o vremenu, modernoj tehnologiji i brojnim drugim stvarima.

Vratio se u Zagreb i opisao neugodno neiskustvo: ‘Ovo nisam vidio ni u Dubaiju i Londonu’
Strani radnici zadovoljni

“Radi se o obiteljskoj tvrtki koja je u vlasništvu mog oca. Zaposleni su majka, brat i ja. Imamo zaposlenih još 45 ljudi, a jedan dobar dio čini strana radna snaga, uglavnom iz Nepala, kako i domaći ljudi koji su tu godinama”, objasnila je Andrea Bošković.

Nepalaca radi 24, u Agrovrtu su od prošle godine, a većina njih svoju zaradu prosljeđuje obiteljima u rodnoj im državi. Jedan od radnika iz Nepala, Caissy, podijelio je da ima obitelj uključujući oca, majku, suprugu i dva sina od 9 mjeseci i 7 godina. Osjeća se zadovoljno zbog prilike da radi i uči o biljkama i povrću.
Još jedan radnik, Bissonit, također iz Nepala, izrazio je svoje zadovoljstvo što može raditi i naučiti nove stvari. Poslodavci hvale njihov radni etos, ističući kako se brzo prilagođavaju poslu i usvajaju nove vještine, te kako nema problema u komunikaciji, budući da koriste engleski jezik.

Tražite novi posao? Donosimo najbolje ponude s tržišta rada

Nije sve bajno

Uz obitelj Bošković koja je jedan od glavnih proizvođača ukrasnog bilja u neretvanskom kraju, još dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva bave se ovom djelatnošću. Obitelj Pilj proizvodi ukrasno bilje već desetak godina, ali su manji proizvođač u usporedbi s Boškovićima. Godišnje proizvedu oko 6-7 tisuća komada ukrasnog bilja i sve prodaju u lokalnom području. Iako su zadovoljni, ističu kako su ulaganja velika, a proizvodnja skupa.

Neretvanski proizvođači ukrasnog bilja nemaju pristup poticajima, uglavnom zbog toga što većina njihove proizvodnje nije na poljoprivrednom zemljištu već na građevinskom. Unatoč tome, vide veliki potencijal u ovom sektoru.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.