fbpx
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

OBEĆAO VELIKE REZOVE, A UŠTEDIO SAMO ZA ‘KRUH I MLIJEKO’: ‘Njegovim biračima se to neće svidjeti! Tomaševiću je teško prekinuti ono što je Bandić radio 20 godina!’

Autor: Ivana Jurišić

Iako je novi zagrebački gradonačelnik u predizbornoj kampanji govorio kako će samo kroz javnu nabavu uštedjeti barem 600 milijuna kuna, čini se kako od tih obećanja neće biti ništa i kako će Tomaševićev proračun biti puno sličniji Bandićevom nego što bi on to želio.

Tako je predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić upitao gradonačelnika gdje mu je nestala hrabrost u rebalansu gradskog proračuna kojeg predlaže Gradskoj skupštini, a kojim se proračun umanjuje za samo 0,27 posto, a to je kako je duhovito primijetio kao da na prosječnoj plaći uštedite 19,17 kuna, a što nije dosta ni za kruh i mlijeko.

Ali treba li mijenjati ekonomski model metropole i je li to uopće moguće u relativno kratkom vremenu pitali smo ekonomske analitičare Branimira Perkovića i Damira Novotnyja koji se slažu kako je Tomašević naslijedio grad s mnoštvom problema i kako će mu biti iznimno teško riješiti se kostura iz Bandićevog ormara:


Proračun neodrživ

Perković ističe kako je bez obzira na sva obećanja koja su dana u kampanji, svima jasno kako je proračun Grada Zagreba neodrživ, osobito kada se njemu priključi proračun Zagrebačkog holdinga.

“Nije to stvar samo nedostatka njegove volje”, ističe Perković. “Kada se 20 godina jedan grad vodi kao što je Zagreb vođen u proteklih dva desetljeća, teško je i Tomaševiću i bilo kome drugome prekinuti to kao gordijski čvor”, kaže.

“Tomašević je vjerojatno mogao više toga napraviti, ali je cijeli sustav tako namješten da on u ovom trenutku nema previše prostora za promjene. Na sličan način funkcionira i državni proračun, većinom je zadan i teško se može mijenjati. To je proces koji će trajati puno duže nego što bi se možda svidjelo njegovim biračima, ali čak i tako male promjene nisu jednostavne kada je kroz 20 godina u Gradu Zagrebu stvorena jedna interesna struktura”.

Kaže kako bi novi gradonačelnik možda i mogao prerezati taj gordijski čvor kao originalni, ali to bi bilo jako bolno politički za Tomaševića i on sigurno neće ići u takve rezove.

“Sad bi bilo najbolje da preventivno reže gdje se rezati može, kako poslije ne bi morao u hodu gasiti požare”.

Hitno treba prodati obiteljsko srebro

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe kako je vrijeme da Grad Zagreb počne prodavati obiteljsko srebro kako bi mogao servisirati svoje dugove:
“Grad Zagreb je prebogat nekretninama koje su mrtvi kapital koji se mora aktivirati, ali ni sadašnja ni prošle gradske uprave ne pokazuju političku volju da bi se te nekretnine stavile u ekonomsku funkciju. Kratkoročno se grad mora i može riješiti neproduktivne imovine koja ima vrijednost preko 15 milijardi kuna. Dio te imovine se u kratkom roku može prodati i na taj način sanirati akutno stanje u financijama grada”, kaže Novotny. “Sada kada će Grad Zagreb prema izmijenjenom Zakonu o obnovi morati s 20 posto sudjelovati sa svojim sredstvima, to je pitanje važnije nego ikad”.

“Koliko je situacija kritična u Gradu Zagrebu vidimo po ovome što se ova dva dana događala u Selskoj. Pukla je cijev i grad je gotovo stao. Očigledno je da je infrastruktura ispod zemlje u jako lošem stanju i trebati će dosta novaca kako bi se situacija popravila”.

Analitičar ističe kako je najmanji problem dobiti novac jer će banke dati kredit, ali kako će Grad Zagreb morati napraviti čitav niz promjena u upravljanju kako bi se gradskim financijama napokon moglo početi racionalno upravljati:
“A to uključuje i građane. Građani Zagreba očekuju javni prijevoz i komunalne usluge na razini zapadnoeuropskih, ali te usluge ne žele platiti po cijenama po kojima ih plaćaju građani u Zapadnoj Europi. To jednostavno mora prestati”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.