Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix/Ilustracija

Nude plaću od 9 tisuća eura i plaćene sve troškove, ali ima caka: ‘Oglas izaziva niz dilema’

Autor: B. D.

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona u Bosni i Hercegovini objavila je neobičan oglas za posao. Traže se osobe za rad u rudniku zlata u Tanzaniji. Poslodavac je tvrtka NITAL d.o.o. Zenica. Oglas traži najmanje pet godina iskustva na sličnim poslovima.

Traži se rukovodilac podzemnog rudarstva, tri specijalista za rudarstvo i iskop i/ili miniranje i ekstrakciju rude, dva radnika za poziciju šefa održavanja opreme i mehanizacije te rukovodilac postrojenja za preradu rude.

Poslodavac navodi da su osigurani svi putni troškovi te troškovi smještaja, hrane i zdravstvenog osiguranja. Također nude plaćeni godišnji odmor u trajanju od 30 dana nakon šest mjeseci kontinuiranog rada.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Plaće od 5,5 tisuća eura

Novinari Dnevnog avaza kontaktirali su poslodavca kako bi provjerili radi li se o ozbiljnoj prilici ili je riječ o nekakvoj prevari. “Ja bih Vas zamolio, ako Vam nije problem, da dostavite svoj kratak CV mailom, koji bih ja proslijedio vlasnicima u Švicarskoj. Konačno, oni će odlučivati o prijemu, bez obzira na to što će uvažiti i moje mišljenje. Ono što je interesantno reći, pored onog što piše u oglasu za kandidate, svakako je osobni dohodak. On će se kretati od 5.5 tisuća do 9 tisuća eura mjesečno, što ćete direktno dogovoriti s vlasnicima u razgovoru, kad oni dođu u BiH. Uostalom, mi se u međuvremenu možemo sresti i razgovarati, gdje Vam odgovara i bilo koji dan. Ja sam u utorak u TE „Kakanj“ i u Zenici, pa predlažem da se sretnemo u Zenici”, odgovorio im je kontakt.

Kompanija NITAL d.o.o. Zenica osnovana je 1990. godine i od tada se bave projektiranjem, inženjeringom, koordinacijom remonata i isporuke specijalne opreme i rezervnih dijelova termoelektranama, cementarama, hidroelektranama i drugim sličnim postrojenjima u BiH i u drugim državama. Radi se o kompaniji koja ulijeva povjerenje, a i oglas je objavila službena institucija, tako da je riječ o dobroj ponudi.

Nije loše biti oprezan u ovakvim slučajevima jer oglasi koji nude takve basnoslovne plaće u zemljama trećeg svijeta često mogu biti nekakva varka, odnosno u njima obično postoji neka “caka”. Dobro je da građani u potrazi za poslom budu na oprezu i da dobro preispitaju poslovne ponude prije nego ih prihvate, pogotovo ako se radi o radu u drugoj državi.

Foto: Pixabay

‘Kad jednom stignete tamo, izloženi ste brojnim rizicima’

Oglas za posao komentirao je ekonomski analitičar Igor Gavran koji kaže da je slučaj čudan, ali kaže da je dobro da se cijeni visoko kvalificirane radnike. Međutim upozorava da su radnici iz BiH imali loša iskustva u zemljama poput na primjer Azerbejdžana i Katara. “Ne možemo to tvrditi u konkretnom slučaju, ali, iako je ponuđena plaća astronomska za naše uvjete, takve ponude za rad u egzotičnim destinacijama “na kraju svijeta” vrlo često završe puno drugačije od toga kako se predstavljaju. Kad jednom stignete tamo, izloženi ste brojnim rizicima, a imate vrlo malo mogućnosti za zaštitu prava ili povratak, ako ste nezadovoljni. U najboljem slučaju, možda se morate vratiti o svom trošku. O uvjetima rada i zaštiti na radu na takvoj lokaciji vjerojatno možete samo sanjati. To nisu predrasude prema Africi, nego tužna realnost da kompanije pružaju samo ono što moraju, a kada u nekoj državi nema dovoljno strogih obaveza i kontrola, onda, naravno, ne pružaju ništa”, komentira Gavran.
Iskoristite priliku: ‘Posao.hr’ izdvaja najbolje što se nudi

“Ovaj oglas izaziva i niz drugih dilema jer je nedavno otvoreni rudnik u Varešu zaposlio dosta stranih radnika, uz izgovor da nisu mogli pronaći dovoljno domaćih, pa kako se onda očekuje da imamo dovoljno radnika za odlazak na kraj svijeta?! U rudnicima ugljena u BiH fali rudara, a ima višak administracije, pa se i tu postavlja pitanje zašto ih fali ako je neko procijenio da ih ima dovoljno čak i za Afriku”, zaključuje Gavran.
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.