Screenshot: N1

NOVOG TOMAŠEVIĆEVA DIREKTORA DOČEKUJE PAKAO! Bandićeva direktorica ostavlja rasulo: Tužbe, nezadovoljni radnici i zastarijela vozila

Autor: Iva Međugorac

Novo ime u timu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića ono je iskusnog menadžera Marka Bogdanovića, koji je putem javnog natječaja imenovan na vodeću poziciju u ZET-u. Uz to što je prema službenom životopisu diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Bogdanović je karijeru gradio u Agrokoru, odnosno u Ledu, premda bi se moglo reći kako je najvažnija etapa u njegovoj poslovnoj biografiji pozicija predsjednika Uprave u Đuri Đakoviću. U to vrijeme lokalni brodski mediji Bogdanovića su nazivali grobarom Đure Đakovića tvrdeći kako je riječ o HNS-ovoj uzdanici.

Ne dočekuju ni u ZET-u novog predsjednika uprave s oduševljenjem, takvo nešto niti ne iznenađuje budući da je dugogodišnja ZET-ova direktorica Ljuba Romčević Žgela na glasu kao jedna od glavnih operativki pokojnog gradonačelnika. Bez obzira što je nakon Đure Đakovića Bogdanović znanje stjecao i u konzultanskoj kući Delloite i na poziciji Izvršnog direktora u OMV Indolli, te u tvrtci ZM Vikom iz Zagreb Montaža Grupe, izazove koji ga očekuju u ZET-u teško da je ranije imao prilike sresti. Upućeni svjedoče kako je ova gradska tvrtka iznimno specifična, ponajprije radi toga jer je premrežena kadrovima pokojnog Bandića, no uz to, problem je u tome što je ova tvrtka u ogromnim problemima.

Vozni park je zastario i u očajnom je stanju, servisne radionice su zastarijele, a servis i čišćenje vozila odrađuju vanjske tvrtke kojima su se ti poslovi vjerojatno namještali. Bandićeva bliska suradnica i prijateljica Romčević Žgela na sve je gradonačelnikove zahtjeve pristajal pa je tako recimo ZET poslužio kao servis za izgradnju žičare, ali i kao tvrtka u kojoj su se zapošljavali članovi obitelji Bandićevih suradnika pa se tako primjerice ondje skrasila sestra Mirke Jozić. Par mjeseci uoči lokalnih izbora ZET je zakup vanjskog oglašavanja na svojim vozilima prepustio tvrtci iz Banja Luke, a i zbog toga se u medijima spekuliralo o mogućem pogodovanju.

Iako je bivša šefica pokazivala razumijevanje za gradonačelnika i njegove prohtjeve, ako je suditi po enormnom broju tužbi radnika protiv ZET-a razumijevanja za njih baš i nije imala, ali je zato ova gradska tvrtka obilato honorirala razna odvjetnička društva plaćajući im sudjelovanje u dugotrajnim i iscrpnim sudskim procesima. Primjera radi, novog šefa ZET-a dočekuje 600-tinjak tužbi samo zbog slučaja uskrsnica, a dočekuje ga i 12 različitih podružnica sindikata te 3.800 zaposlenika i ogromna dugovanja, ali i veliki prohtjevi građana koji su s Bandićem na čelu Zagreba navikli da kartu za javni prijevoz plaćaju četiri kune. Upravo će ukidanje te karte navodno biti jedan od prvih poteza novog direktora, ali i jedan od poteza radi kojega će se Tomašević zasigurno naći na meti kritika koje neće stizati samo od oporbe, već i od strane građana, koji su s pokojnim gradonačelnikom naučili živjeti iznad svojih mogućnosti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.