fbpx
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

NOVITETI SA ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE: Izmijenjeni neki uvjeti provođenja mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini

Autor: Ines Brežnjak

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje danas je održalo sjednicu na kojoj je donijelo odluku o Izmjenama i dopunama Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

Iz HZZ-a su izvijestili da je kod potpore za samozapošljavanje došlo do izmjene kriterija vezanog uz varijabilni iznos prihvatljivog troška za kupnju sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti (samo: C prerađivačka industrija) do najviše 20 posto od iznosa potpore radi racionalnijeg trošenja sredstava.

Do izmjena je došlo i kod potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za siječanj-veljaču 2021.

U navedenoj se dopunjuje popis ciljanih skupina poslodavaca te tako potporu mogu koristiti pravne osobe u sustavu sporta i to sportske udruge iz članka 14. Zakona o sportu te sportski klubovi-sportska dionička društva iz članka 28. Zakona o sportu. Iznimno, pravne osobe u sustavu sporta ne moraju biti obveznici poreza na dobit.

Poslodavci u sustavu sporta ostvaruju pravo na potporu za radnike koji su zaposleni temeljem ugovora o radu, a sukladno Zakonu o sportu i propisima o radu, kao trener, voditelj, instruktor, fizioterapeut ili ostalo administrativno i tehničko osoblje. Ciljana skupina radnika međutim ne uključuje sportaše, vlasnike, suvlasnike, osnivače, članove uprave i nadzornog odbora, direktore, prokuriste i slično, rekli su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pa nadodaju da je važno napomenuti kako poslodavci u sustavu sporta ne trebaju dokazati da su imali pad prihoda/primitaka te mogu koristiti potporu za veljaču 2021. u iznosu 4.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.
U općim uvjetima provođenja mjera aktivne politike zapošljavanja dodatno je pojašnjen pojam poslodavca u teškoćama, a  nadopunjeno je pojašnjenje u kojim slučajevima je kod potpisa ugovora potrebna bjanko zadužnica te potpis jamca platca.

Detaljnije informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.