Foto: Damjan Tadic / CROPIX ILUSTRACIJA

Novi udar na džepove Hrvata: Još jedna naknada je povećana, evo tko će morati plaćati više

Autor: M.D.

Nakon što su teleoperateri odlučili podići cijene svojih usluga zahvaljujući mogućnosti usklađivanja pomoću indeksne klauzule i pojedine su banke odlučile podići iznose naknada za svoje usluge. Iz Hrvatske udruge banaka, krovne organizacije koja okuplja čak 18 banaka koje posluju u Hrvatskoj, tvrde da “većina banaka u razdoblju od gotovo dvije godine nije povećavala iznose naknada i provizija”.

“Tijekom ove godine nekoliko je banaka donijelo odluku o povećanju, ali i smanjenju određenih naknada koje potrošači koriste. Važno je napomenuti da troškovi poslovanja banaka kontinuirano rastu, uključujući troškove usklađivanja s regulatornim zahtjevima, sigurnosti podataka, digitalizacije te održavanja poslovne infrastrukture”, otkrili su iz HUB-a za N1, dodavši da je prosječni iznos naknade za vođenje računa, inače najkorištenije bankovne usluge, 1,80 eura.

PBZ je već ranije obavijestio svoje klijente da će od 1. kolovoza promijeniti iznose pojedinih naknada za vođenje transakcijskih računa. Iz te banke su napomenuli da će građani koji uz tekući račun u eurima i stranoj valuti imaju otvoren i tekući račun u eurima, platiti manju cijenu tekućeg računa u eurima i stranoj valuti.

“Za ostale vrste transakcijskih računa visina naknade za vođenje računa se ne mijenja dok se kod dijela naknada za kreditne transfere putem on-line bankarstva (PBZ digitalno bankarstvo) ovisno o vrsti transakcije, naknada mijenja s 0,17 eura na 0,20 eura, odnosno s 0,30 na 0,33 eura. Banka je smanjila naknadu za instant kreditni transfer putem online bankarstva na transakcijski račun u drugoj banci u RH u eurima – s 0,36 na 0,33 eura”, naveli su iz PBZ-a.

Foto: OTP

Naknade ponegdje ostaju iste

OTP banka je obavijestila svoje klijente o promjenama naknada 30. siječnja ove godine s primjenom od 1. travnja 2024., kazali su nam iz banke, što znači da su oni svoje naknade već povećali. S druge strane, Erste i Zagrebačka banka trenutno ne planiraju mijenjati naknade.

“Zagrebačka banka od 1. siječnja 2024. godine nije povećavala bankarske naknade za građane, kao ni tijekom 2023. godine. U slučaju bilo kakvih promjena u politici naknada ili drugim aspektima našeg poslovanja, pravovremeno ćemo obavijestiti naše klijente”, poručili su iz ZABA-e, a isto tvrde i u Raiffeisenu: “Nismo povećavali naknade za fizičke osobe ove godine. Trenutačno nije u planu, no ako će biti nekih promjena o tome ćemo svakako obavijestiti naše klijente.”

Niti Addiko banka ne planira podizati naknade građanima. “Addiko banka u ovoj godini nije dizala naknade u poslovanju s građanstvom. Ne razmatramo odluku o podizanju naknada u poslovanju s građanstvom u kratkoročnom razdoblju ispred nas. Jedino povećanje koje smo nedavno najavili je za podizanje gotovog novca u poslovnicama za iznose od 10 do 1.000 eura na 1,99 eura, no ovo povećanje do daljnjega neće biti u primjeni, a naši klijenti mogu i moći će i dalje besplatno podizati sve iznose gotovog novce u 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske te na našim bankomatima”, poručili su.
Klijenti velike hrvatske banke dobili pismo na kućne adrese: Iznenađeni su i umirovljenici

Podizanje profitabilnosti

Inače, i bez podizanja naknada se profitabilnost banaka prošle godine povećala, uglavnom zbog povećanja kamatnih stopa Europske središnje banke. Lanjska dobit banaka je iznosila 1,34 milijarde eura, dok je godinu ranije bila gotovo dvostruko manja – oko 700 milijuna eura.
“Poslovanje kreditnih institucija u 2023. godini rezultiralo je s dobiti u iznosu od 1,34 milijarde eura. Važno je napomenuti da dobit banaka nije generirana iz kamatnih prihoda u odnosu s građanima, štoviše kada pogledamo podatke možemo primijetiti da je došlo do većeg povećanja kamatnih rashoda u odnosu na prihode u sektoru stanovništva. Također, prihodi od naknada i provizija nisu davali doprinos rezultatu poslovanja, odnosno porasli su za svega 0,5 posto u odnosu na 2022.”, naveli su iz HUB-a.

Prošlogodišnja dobit PBZ-a, koji je podigao naknade, iznosila je 314 milijuna eura. Addiko banka je zaključila 2023. godinu sa 9,2 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja. “Neto dobit Erste banke u 2023. godini zabilježila je porast te je iznosila 219 milijuna eura. Rast neto dobiti rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, koji primarno proizlazi iz povećanja kamatnih prihoda kao posljedice poteza nositelja monetarnih politika te rasta tržišnih kamatnih stopa, ali i porasta ukupnog volumena kredita”, poručili su iz Erstea.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.