NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Pripremite se na poskupljenje namirnice koju svi imamo u hladnjaku

Autor: Ivana Jurišić

Mnogi su u tjednoj kupovini primijetili kako su cijene mnogih namirnica poskupile. Tako smo nedavno pisali o mahunama čija je cijena dosegla cijenu od 30 kuna, što znači da je sada skuplja od kilograma pilećeg mesa. I dok se od kilograma pilećeg mesa možete najesti, od kilograma mahuna baš i nećete.

Koji su razlozi tome za Dnevno.hr pitali smo Vjekoslava Budanca, predsjednika Zajednice udruge hrvatskih povrćara kojeg smo uhvatili upravo u trenutku dok je čekao utovar.

“Prvo smo imali hladnoću, pa tuču, pa sušu… Nije nikakvo čudo da su cijene povrća onda više nego što je normalno. Čim je manje robe na tržištu, logično je da cijene rastu, a mi smo zadnjih mjeseci imali nesreću s brojnim vremenskim nepogodama”.

Budanec ističe da je cijena povrća otišla gore i zbog viših cijena repromaterijala i viših cijena nafte koje su pogodile naše poljoprivrednike.

“U takvim okolnostima, normalno je da su cijene išle gore, bilo bi čudno da su ostale iste”.

Dok neki ekonomisti predviđaju da bi cijene povrća mogle koštati po 2 kune više po kilogramu ove jeseni, Budanec nije siguran u to.

“Mi to jednostavno ne možemo znati. Sve ovisi o vremenu. Ako nas opet pogodi katastrofalna tuča, cijene će sigurno rasti. Ako vrijeme bude lijepo, cijene bi se mogle stabilizirati”.
U isto vrijeme dok ratari postižu rekordne cijene svojih proizvoda zbog velike potražnje s kineskog tržišta, stočari muku muče s visokim cijenama stočne hrane. Bilo da se radi o uzgoju svinja, junadi, teladi, cijena stočne hrane narasla je za više od 70 posto.

Igor Reštar iz Odbora za mljekarstvo HPK ističe kako se cijena njihovih sirovina  već godinu dana nije mijenjala, a kao i proizvođače mesa sa svih strana ih tuče nevolja oko  cijena.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, ulja i masti bila su za 6,4 posto skuplja nego u isto vrijeme lani. U tom periodu, meso, mlijeka i jaja poskupjeli su od 0,5 do 0,9 posto.
“Sama cijena mlijeka bi trebala ići gore, međutim evo neki trendovi u zadnjih godinu dana pokazuju da cijena mlijeka lagano raste, ali ne kao kod drugih poljoprivrednih proizvoda”, izjavio je Reštar za RTL.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.