Goran Stanzl/Vecernji list

Novi sustav označavanja kućanskih aparata! Evo što to znači za vas

Autor: Hina

Izmjena oznaka bit će pokrenuta kada će 30 posto proizvoda prodanih na tržištu EU-a biti u kategoriji najviše energetske učinkovitosti (A) ili kada se 50 posto tih proizvoda nađe u dvije najviše kategorije energetske učinkovitosti (A i B)

Europski parlament je u utorak glasovao za uvođenje novog sustava označavanja kućanskih aparata koji će dosadašnje oznake energetske učinkovitosti poput A+++ postupno zamijeniti novom skalom od A do G bez pluseva.

Novi sustav trebao bi potrošačima omogućiti jednostavniji odabir učinkovitijih proizvoda, čime bi smanjili potrošnju energije i račune za energiju, za njega glasovalo 535 zastupnika, 46 je bilo protiv, a 79 je bilo suzdržano.

Kućanski aparati će se ubuduće označavati oznakama A do G koje će pokazivati njihovu potrošnju energije, umjesto dosadašnjih oznaka A + / A ++ / A +++, a na nove oznake  bez pluseva (A+,A++, A+++…) potrošači bi mogli naići najranije 2019. godine.

Izmjena oznaka bit će pokrenuta kada će 30 posto proizvoda prodanih na tržištu EU-a biti u kategoriji najviše energetske učinkovitosti (A) ili kada se 50 posto tih proizvoda nađe u dvije najviše kategorije energetske učinkovitosti (A i B).

Izvjestitelj EP-a za nova pravila označavanja Dario Tamburrano iz zastupničke skupine Europe slobode i izravne demokracije (EFDD) smatra da će tako “tradicionalne oznake za električne uređaje, poput hladnjaka i perilica posuđa, biti unaprijeđene u 2.0 verziju” te da će te “oznake postati mostovi u digitalni prostor koji sadržava sve podatke koje nije moguće zabilježiti samo na papiru”.

Novi sustav označavanja podržala je većina skupina zastupnika u parlamentu, a Zeleni, iako pozdravljaju odgvor oko označavanja no ocjenjuju da će se te promjene presporo uvoditi.

Hrvatski zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Davor Škrlec ističe kako je novi sustav dobar i za potrošače i za okoliš.
“Zeleni u Europskom parlamentu pozdravljaju uvođenje jasnih i jednostavnih energetskih oznaka koje će potrošačima olakšati razumijevanje učinkovitosti proizvoda. Ovo je svakako dobro za okoliš i potrošače koji žele uštedjeti novac na računima za energiju. Smatramo kako je ovo pozitivan korak, ali žao nam je što će prijelaz između dva modela označavanja trajati predugo i za neke proizvode prijelaz će se odvijati sporije nego kod drugih. U razdoblju višem od 10 godina proizvodi poput televizora i perilica imat će nove oznake, dok će grijači i bojleri i dalje imati nejasan trenutačni sustav označavanja. Postojanje dva različita modela označavanja proizvoda na tržištu može uzrokovati zbunjenost kod potrošača. Nadamo se kako će Komisija poduzeti određene korake i omogućiti građanima da čim prije osjete sve prednosti novog sustava označavanja”, rekao je Škrlec.

Glasanjem u parlamentu okonačn je legislativni proces koji je započeo prije gotovo dvije godine priejdlogom Komisije, a u kojem su sudjelovali i Europski parlament i Vijeće.

Pregovarači parlamenta tražili su da se uključi i oznaka koja će potrošačima omogućiti da prepoznaju “energetski pametne” proizvode, one koji mogu automatski promijeniti i optimizirati svoju potrošnju.
Novi sustav označavanja bit će definiran nizom delegiranih akata pa će se tako, primjerice, za bijelu tehniku i televizore energetske naljepnice početi koristiti u trgovinama početkom 2020. godine, za radijatore i bojlere tek 2030. godine, a energetske oznake za usisavače i sušilice rublja krajem 2024. godine.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.