fbpx
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NOVI SKANDAL U VELIKOJ HRVATSKOJ BANCI! Što se događa daleko od očiju javnosti?

Autor: Iva Međugorac

Zagrebačka policija kazneno je prijavila četvero bivših članova uprave Hrvatske poštanske banke. Sumnjiči ih se da su neosnovanom isplatom bonusa oštetili banku za 11,5 milijuna kuna. Prijavu su zaradili nekadašnji predsjednik uprave Čedo Maletić, ali i njegove kolegice članice uprave Dubravka Kolarić, Tanja Šimunović te Božena Mostarčić, ali i jedna 49-godišnjakinja koja je osumnjičena da im je pomagala. Navedeni su od siječnja 2010. do kolovoza 2014. godine suprotno odluci Vlade internim aktima banke bez znanja nadzornog odbora iste, ali i bez pisanih odluka uprave banke isplaćivali bonuse koji nisu bili vidljivi u godišnjim financijskim izvješćima.

“Bonusi su isplaćeni na temelju financijskih rezultata poslovanja za koje su osumnjičenici znali da nisu vjerodostojni, što je i utvrđeno provedenim nadzorima u kojima su pronađene značajne nepravilnosti u prikazivanju godišnjih financijskih rezultata”, stoji u priopćenju zagrebačke policije u kojem napominju da su osumnjičenici stekli protupravnu imovinsku korist od 4,5 milijuna kuna, dok su banku oštetuili za 11,5 milijuna kuna na ime plaćenih poreza i doprinosa. Policija podsjeća da je od od srpnja 2009. do travnja 2012. godine na snazi bila vladina odluka o zabrani isplate bonusa članovima uprava trgovačkih društva u pretežitom vlasništvu države te su bili i ograničeni iznosi plaća članovima uprava. Da se u posljednje vrijeme s bankama u Hrvatskoj nešto čudno događa potvrdila je i nedavna ostavka dvaju članova uprave Zagrebačke banke Eugen Paić-Karega i Nikolaus Maximilian.

Ostavke dvaju članova Uprave, ove najveće hrvatske banke, uslijedile su u zanimljivom tajmingu, odnosno svega nekoliko tjedana nakon što je ostavku na mjesto predsjednika Uprave podnio Miljenko Živaljić, koji je s dužnosti odstupio 20. siječnja ove godine tvrdeći da se na taj potez odvažio iz osobnih razloga. Ipak, u dijelu javnosti pojavila se teza da je Živaljić odstupio nakon što je supervizija HNB-a pokazala da Zagrebačka banka nije u potpunosti poštovala procedure za sprečavanje pranja novca. Zanimljivo, i tjednik Nacional objavio je tekst u kojem tvrde da je Živaljić maknut zbog najvećeg skandala u povijesti banke.


U tom kontekstu spominje se da je HNB otkrio velike propuste u poslovanju, kao i brojne sumnjive trasfere ruskog novca te ogromne uplate bez ikakvih provjera, radi čega je Živaljić morao otići po zapovjednoj odgovornosti. Sve navodno prati Ministarstvo financija, a sumnjive su i pojedine uplate tvrtkama Ivana Čermaka.

Podsjetimo, Živaljić je na mjestu predsjednika Uprave Zagrebačke banke naslijedio Franju Lukovića, koji je na toj poziciji bio više od dvadeset godina.

Nakon četiri mjeseca pada počele rasti devizne pričuve HNB-a: Krajem srpnja iznosile su 18,1 milijardu eura

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.