Vukovic Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Novčanici će uskoro biti malo deblji: Sprema se važna promjena za sve radnike

Autor: Dnevno.hr

Od Nove godine većini će zaposlenika drastično porasti prihodi. Vlada je donijela izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak kojim propisuje puno veće iznose neoporezivih primitaka koje poslodavci mogu isplatiti svojim radnicima.

Tako će recimo, prigodna nagrada, odnosno božićnica ili naknada za godišnji odmor porasti na 700 eura, što je 36,38 eura više nego dosad. Nagrada za radne rezultate, odnosno dodatak na plaću raste na 1120 eura, što je 124,57 eura više, a na 1200 eura ili 403,56 eura više nego dosad, porast će neoporezivi iznos subvencija prehrane za radnike, prenosi tportal.

Ministar financija Marko Primorac je početkom prošlog mjeseca, predstavljajući izmjene pravilnika, poručio da će ukupni iznos neoporezivih primitaka koje u jednoj godini poslodavac može isplatiti radniku porasti za 564,50 eura. Tako će ukupna svota navedenih neoporezivih primitaka biti 3020 eura.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Rastu otpremnine, nagrade za staž…

Ali, to nije sve! Od 1. siječnja s 40 na 50 centi po kilometru raste naknada za korištenje privatnog vozila u službene svrhe. Dnevnice za službena putovanja unutar Hrvatske će biti neoporezive do iznosa od 30 eura. Potpora radniku zbog invalidnosti, za smrt u užoj obitelji, dugotrajno bolovanje i potpora djetetu umrlog radnika će porasti na 560 eura za svaku od navedenih potpora.

Raste i otpremnina za radnike koji odlaze u mirovinu. Trenutno ona iznosi 1327,24 eura, a od sljedeće godine će moći biti isplaćeno 1400 eura. Porast će i nagrade za ostvareni staž. Za 10 godina staža, neoporezivo će moći biti isplaćeno 280 eura, za 15 godina 336 eura, za 20 godina 392 eura, za 25 godina 448 eura, za 30 godina 504 eura, za 35 godina 560 eura, a za 40 i svakih narednih pet godina 672 eura.

Sever skrenuo pažnju na ono što prijeti Hrvatima: ‘To će dobiti umjesto povećanja plaća’
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.