Foto: Marko Todorov / CROPIX

NOVA PRAVILA ZA OVRŠENE: Vidite koliko vam ostane nakon što vam sjednu na plaću

Autor: Dnevno.hr

Ovršeni će u novoj godini moći lakše disati. Naime, od početka 2023. povećani su iznosi ograničenja od ovrhe na plaći sukladno novom izračunu prosječne plaće. Koji će se iznos ovršiti, ovisi o prosječnoj hrvatskoj plaći za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine.

Dok je u prošloj godini taj iznos bio 7.086 kuna, u ovoj je skoro 500 kuna veći, odnosno 7.583 kune, odnosno 1.006,44 kuna, što je sukladno povećanju prosječne plaće u prošloj godini.

Iznos na zaštićenom računu veći

To znači da je iznos na zaštićenom računu ove godine sedam posto veći u odnosu na prošlu godinu. Ipak, to malo može veseliti građane pod ovrhom, jer su primanja osoba pod blokadom zbog visoke inflacije realno puno manja nego što su bila prošle godine.

Ipak, pravila nisu za sve ista. Tako se u slučaju ovrhe zbog uzdržavanja djeteta (alimentacija) izuzima četvrtina plaće, neovisno o njezinoj visini, piše Tportal.

Kad je riječ o ovrsi koja se provodi zbog naplate drugih računa izuzima se iznos u visini dvije trećine prosječne neto plaće ako je plaća jednaka ili veća od utvrđenog prosjeka. Ako je plaća manja od utvrđenog prosjeka, izuzima se iznos u visini tri četvrtine neto plaće, uz uvjet da iznos za isplatu ne prelazi dvije trećine prosječne plaće.

Kod ovrhe koja se provodi radi zakonskog uzdržavanja ili naknade štete nastale zbog narušavanja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti ili naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja, zaštićeno je 50 posto plaće.

Ovrha zbog uzdržavanja djeteta

U konkretnom slučaju, ako je plaća jednaka ili veća veća od 1.064,44 eura, od ovrhe se izuzima 251,61 euro (1/4 plaće) kada se ovrha provodi zbog uzdržavanja djeteta (alimentacija), odnosno 670,96 eura (2/3 plaće) ako se provodi zbog naplate drugih tražbina.
U slučaju ako osoba prima neto plaću u iznosu od 9.000 kuna (1.194,51 euro), a ovrha se provodi zbog neplaćenih računa ili dospjelih nepodmirenih rata kredita, isplaćuje mu se 670,96 eura, a 523,55 eura je iznos raspoloživ za ovrhu.

Situacija je drugačija ako je neto plaća manja od 1.064,44 eura. U tom slučaju od ovrhe se izuzima četvrtina plaće kada se ovrha provodi zbog uzdržavanja djeteta, odnosno tri četvrtine neto plaće ovršenika, ali ne više od 670,96 eura, ako se ovrha provodi radi naplate ostalih tražbina.

Primjerice, ako zaposlenik prima neto plaću od 663,6 eura (5000 kuna), od ovrhe po osnovi ostalih tražbina bit će izuzeto 497,7 eura, a 165,9 eura podložno je ovrsi. Međutim radniku koji ima neto plaću u rasponu od 894,6 eura do 1.006,43 eura, isplatit će se 670,96 eura (2/3 prosječne plaće) dok se preostali dio smije ovršiti. U protivnom, ako bi dobio tri četvrtine plaće, bio bi u znatno povoljnijem položaju od onoga s većom plaćom od prosječne, piše Tportal.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.