Foto: Boris Kovacev / CROPIX

NOVA PRAVILA VRIJEDE NA BANKOMATIMA: Građanima poslali upozorenje, ovako biste mogli izgubiti novac

Autor: Dnevno.hr

U Hrvatskoj se od 15. siječnja više ne može plaćati kunama. Nakon 28 godina, kuna je otišla u povijest, a jedino službeno sredstvo plaćanja u Hrvatskoj je ostao euro.

Građane se upozorava kako više ne mogu bez naknada podizati novac na bankomatima drugih banaka, već samo na bankomatima svoje banke.

U skladu s odlukom Hrvatske narodne banke (HNB) na bankomatima će se do 1. travnja u većini slučajeva isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

12 mjeseci za zamjenu kuna

Građani će do 1. siječnja sljedeće godine svoje kune moći mijenjati u eure u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte. Pri tome je važno napomenuti kako u Fini i Pošti u jednoj transakciji bez naknada možete promijeniti do 100 novčanica i 100 kovanica.

Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure i polaganjem novca na bankovne račune.

Nakon 1. siječnja 2024. novac će se moći promijeniti samo u HNB-u,  bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.