Nova bankarska afera: Banke manipuliraju policama osiguranja, datumima i životima građana

Autor: L.B.

Na polici osiguranja ne piše broj računa stambenog kredita pa, da se potpisivaču ugovora nešto dogodi, novci iz police i dalje ne bi išli njemu. Moguće je da je Generali Osiguranje otvaralo policu bez broja računa za više od jednog dužnika, što se u narodu zove pranje novca. Tako građanin mora plaćati ratu premije koju nije ni potpisao, a ako polica nije potpisana nema nikavu pravnu vrijednost. To nije prepreka banci da tu policu skupo naplati.

Nakon slučaja “švicarski franak” u Hrvatsku stiže nova afera koju su zakuhali bankarski krugovi, a ova afera se prelama na leđima ljudi koji su odlučili podignuti  stambeni kredit. Banke u Hrvatskoj odlučile su još jednom manipulirati podacima i prešutjeti informacije na štetu onih koji su odlučili podići kredit. Cijela priča počinje sa slučajem obitelji Milas, tek jednog slučaja gdje banke svjesno krše zakon zbog financijske koristi.
Da krenemo od početka, obitelj Milas je bila jedna od onih obitelji koja je zaključila da bi bio red da imaju krov nad glavom pa su odlučili podignuti stambeni kredit u PBZ banci. Prva nelogičnost je da su Milasi potpisali ugovor 19.
listopada 2006. godine te su morali osigurati dva jamca i otvoriti policu životnog osiguranja koja bi se punila iz premije koju bi Milasi plaćali zajedno s kamatom na kredit. Prvo kazneno djelo koje je počinjeno je da je groteskna laž, a ta je da podizatelj stambenog kredita ne mora osigurati dva jamca i otvoriti policu životnog osiguranja, već ima pravo izabrati ili jedno ili drugo. Kako je PBZ samo podružnica moćne talijanske osiguravajuće kuće Generali Osiguranje, jasno je da ta nepotrebna polica osiguranja puni džepove Talijana.

Druga nevjerojatna nelogičnost je da je polica životnog osiguranja obitelji Milas otvorena 1. listopada 2006. godine, što je 18 dana prije nego što je ugovor uopće potpisan. Pitate se kako je to moguće? Jednostavno, polica je otvorena fiktivnim novcima. Još je čudnije da bi banka otvorila policu osiguranja od svojih novaca jer bi polica služila za spašavanje obitelji Milas ako slučajno nisu u mogućnosti platiti rate kredita. No kako je polica napravljena prije nego što se išta između dvije strane potpisalo i prije nego je kredit postojao, što bi onda polica trebala spašavat? Drugim riječima, na polici osiguranja ne piše broj računa stambenog kredita pa, da se gospodinu Milasu (potpisivaču ugovora) nešto dogodilo, novci iz police i dalje ne bi išli njemu. Teoretski je moguće da je Generali Osiguranje otvaralo istu policu bez broja računa za više od jednog dužnika, što se u narodu zove pranje novca. Tako Milasi moraju plaćati ratu premije koju gospodin Milas nije ni potpisao, a ako polica nije potpisana nema nikavu pravnu vrijednost. To nije prepreka banci da tu policu skupo naplati.

Nabrojat ću samo još neka kaznena djela u ovom slučaju koje je banka tako lukavo pokušala sakriti. Primjerice, podizanje zatezne kamate bez informiranja dužnika, što su zakonski obavezani te naplata duga s računa dužnika u iznosu cijele plaće, što je krajnje protuzakonito. Kad je Ines Milas odlučila zatražiti pravdu od nadležnih institucija, naišla je na zid. Prva postaja bio joj je MUP u kojem je, koliko toliko, dobila željenju reakciju. Uspjela je uvjeriti MUP da je riječ o kaznenim djelima i MUP je tražio na uvid dokumentaciju koju je banka dužna imati. Banka nije dala nikakvu dokumentaciju, pozivajući se na Sporazum o zaštiti banaka, fiktivni dokument koji je, navodno, Vlada potpisala s bankama. Banka je tako odbila dati podatke MUP-u koji je zato tražio pomoć od DORH-a. Tu su nastali novi problemi jer službenik u DORH-u nije bio raspoložen raditi svoj posao i dalje istražiti slučaj, već joj je predložio da jednostavno plati kredit. Obitelj Milas sigurno nije jedini slučaj. Ako je svaki kredit zapravo primjer manipulacije banaka nad običnim čovjekom, riječ je o kriminalnoj organizaciji na nacionalnoj razini. Takvom ponašanju banaka treba hitno stati na kraj, inače bi bilo tko od nas mogao biti sljedeća žrtva “legalnog” kriminala.

 

 

 




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.