fbpx
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

NOSITELJI OZNAKE SLJEDIVOSTI: Vindija i Koka dobili jedini službeni GMO-FREE certifikat za piletinu i stočnu hranu

Autor: S.P.

Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je dva od devet ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja projektima u Varaždinskoj županiji.

To se projekti odnose na Grupu Vindija i tvrtku Koka, nositelje oznake sljedivosti “5HR” i jedinog službenog GMO-FREE certifikata u RH za piletinu i stočnu hranu.

Potpora vrijedna 13,4 milijuna kuna dodijeljena je tvrtki Koka D-D. u sklopu operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, a ukupna vrijednost investicije u povećanje proizvodnih kapaciteta iznosi 26,8 milijuna kuna.

Uz to, Vindiji d.d. je dodijeljena potpora u vrijednosti 2,6 milijuna kuna za projekt izgradnje sunčane elektrane, investiciju ukupne vrijednosti od 5,2 milijuna kuna.

Ciklus ‘od polja do stola’

Zaokruženi i strogo kontrolirani proizvodni ciklus “od polja do stola” u cjelokupnoj Grupi Vindija započinje uzgojem žitarica za proizvodnju stočne hrane i nastavlja se prirodnim uzgojem peradi te obradom piletine.

“Pilići se na farmi uzgajaju u funkcionalnim objektima, koji im osiguravaju povoljne mikroklimatske uvjete s dovoljno svježeg zraka, čiste vode te prostora za kretanje. Hranjeni su hranom iz vlastite Tvornice stočne hrane Blagodar na bazi kukuruzne smjese uz dodatak vitamina i minerala. Time se jamči kontrola svih faza i procesa proizvodnje, zdravstvena ispravnost svih finalnih proizvoda i kvalitetna domaća piletina”, piše u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Kontrolirano podrijetlo i proizvodnja

Vindija je uvela i oznaku “5 HR” na ambalažu Cekin svježih pilećih proizvoda, čime potvrđuje da je perad, počevši od samih roditeljskih jata, izležena i uzgojena u Hrvatskoj, da hrana kojom se hrani potječe iz Hrvatske te da je obrađena i zapakirana u industriji mesa u Hrvatskoj. Time se dodatno naglašava kontrolirano podrijetlo i proizvodnja.

“Također, od 2017. svježe meso robne marke Cekin nositelj je jedinog službenog GMO-FREE certifikata u RH”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.
“Sljedivost hrane je ključna za pružanje točne i poštene informacije hrvatskim potrošačima, svatko ima pravo znati i odabrati čime hrani sebe i svoje obitelji. Kontinuirano ulaganje u unapređivanje proizvodnih kapaciteta jedini je način za održavanje i jačanje kvalitete finalnih proizvoda”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodala je kako je u slučaju Koke d.d. i grupe Vindija, riječ o etabliranoj proizvodnji s tradicijom u preradi koja rezultira visokom kvalitetom proizvoda, te je pozvala građane da “pruže podršku hrvatskim proizvođačima i da kupuju kvalitetno i domaće”.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.