fbpx
Pixabay

Normalizacija poslovanja u turizmu ne može se očekivati prije proljeća 2021. godine

Autor: D.Kt.

Iako je Vlada izašla ususret turizmu – trenutno najpogođenijem sektoru epidemijom koronavirusa – odgađanjem plaćanja paušala, boravišne pristojbe, rekategorijzacije apartmana i legalizacijom objekata za iznajmljivanje te povećanjem zaduženja turističkim zajednicama – normalizaciju poslovanja u toj grani hrvatske ekonomije, koja čini gotovo petinu nacionalnog bruto proizvoda, ne možemo očekivati prije proljeća 2021. godine.

Takvu je procjenu iznio direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić, koja okuplja najveće turističke agencije u Hrvatskoj, pa iz tog razloga turistički djelatnici očekuju da Vladin set mjera  i potraje do proljeća iduće godine.

„Što se tiče mjera specifičnih za turizam koji je jedan od najpogođenijih sektora ne samo u domaćim nego i u svjetskim okvirima, podržavamo prve najave o mjerama dodatnog poticanja domaćeg turističkog prometa te se stavljamo na raspolaganje Vladi u kreiranju konkretnih rješenja. Dodatno, zbog iznimne sezonalnosti domaćeg turizma koji je karakteristika cijelog Mediterana, a koji fokusira najveći dio turističkog prometa na ljetne mejsece, smatramo da je za čitav sektor važno da Vlada razmotri mjere koje će osigurati zadržavanje zaposlenih i poslovnih subjekata do početka naredne turističke sezone odnosno do 1. svibnja 2021.“, rekao je Ostojić u izajvi za Dnevno.hr.

U HUT-u pozdravljaju travanjski paket Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu, ali pozivaju i na na dodatan iskorak u smjeru očuvanja likvidnosti kompanija, a to je prije svega ukidanje ili smanjenje brojnih parafiskalnih davanja. Također, pozivaju i predstavnike lokalne i regionalne samopuprave na donošenje mjera na tragu Vladinih, odnosno da također omoguće otpise davanja, a ne samo odgode.

Traže formaliziranje instituta „radnika na čekanju“, a prema tom modelu radnici u turizmu, dok su  na čekanju, primali bi 60 posto neto plaće dok bi se poslodavce oslobodilo plaćanja poreza i doprinosa.

TURIZAM I UGOSTITELJI NA APARATIMA: Broj izdanih računa manji za 96 posto!

Hrvatska udruga turizma nadalje predlaže da se porezi, doprinosi i razne naknade, poput komunalne, za pomorsko dobro, turističko zemljište, vodne naknade i druge, također ne bi trebali plaćati dok ugostiteljski objekti ne rade, a takav sustav plaćanja trebao bi vrijediti do 1. svibnja 2021.
Da je turizam pred kolapsom najbolje oslikava podatak Porezne uprave: u samo sedam dana, od 23. do 29. ovoga mjeseca broj izdanih računa u turizmu i ugostiteljstvu manji je za nevjerovatnih 96 posto, dok je naplaćeni iznos na računima manji za 93 posto. Enorman pad izdanih računa posljedica je odluke o zatvaranju kafića i restorana te otkazivanja bookinga u hotelima i privatnom smještaju zbog epidemije koronavirusa, a podaci Porezne uprave potvrđuju da su ugostiteljstvo i  turizam u Hrvatskoj doslovce stali.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.