AP Photo/Martin Meissner/Guliver

NJEMAČKA VAPI ZA RADNICIMA U OVOM SEKTORU! Godišnje možete zaraditi i 40 tisuća eura, traže ih po čitavom svijetu

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Iako je Njemačka znatno olakšala uvjete za dolazak kvalificirane radne snage iz europskih zemalja koje nisu članice EU, izgleda kako im to nije pomoglo u popunjavanju rupa na tržištu radne snage te se moraju okrenuti i zemljama izvan EU.

Ministar rada Hubertus Heil je za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung rekao kako se Njemačka u potrazi za radnom snagom namjerava usredotočiti na zemlje poput Brazila, Meksika i Indonezije.

“Zajedno s predstavnicima gospodarstva radimo na strategiji u zemljama u kojima se na tržištu rada nalazi mnogo više mladih i dobro kvalificiranih radnika nego što to domaća tržišta rada mogu apsorbirati”, rekao je Heil dodajući kako će pritom obratiti pažnju da se domaćim tržištima rada ne oduzmu potrebni stručnjaci, javlja Fenix Magazin.

Ministar je rekao kako će ovim sporazumima profitirati Njemačka, ali i zemlje podrijetla.

“Mi ćemo ulagati u stručno osposobljavanje mladih u na licu mjesta, a ljudi koji će doći u Njemačku profitirat će od dobro plaćenog radnog mjesta koje im otvara mogućnost da financiraju obitelji kod kuće”, rekao je Heil koji bi s ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock u lipnju trebao otputovati u Brazil kako bi razmotrili mogućnost dolaska većeg broja njegovateljica i njegovatelja koji su prijeko potrebni njemačkom tržištu rada.

‘Njegovateljice iz Brazila neće riješiti ovaj problem’

Osim s Brazilom, Njemačka bi trebala potpisati slične sporazume i  s Meksikom te Indonezijom, a Heil je već u veljači boravio u Gani s istim ciljem.

Prema podacima Instituta za njemačko gospodarstvo (IW), krajem 2022. je na agencijama za zapošljavanje u Njemačkoj bilo prijavljeno preko 630.000 radnih mjesta koja nije bilo moguće popuniti zbog nedostatka određene radne snage.




I dok Njemačka radi na uvozu radne snage, predsjednik Zaklade za zaštitu pacijenata Eugen Brysch kritizira masovni uvoz njegovateljica i njegovatelja i navodi da potencijal za lakše popunjavanje otvorenih radnih mjesta u sektoru njege postoji i sada u Njemačkoj, ali da je potrebno poboljšati uvjete rada kako bi se taj potencijal iskoristio i radna mjesta postala atraktivnija.

“Par stotina njegovateljica iz Brazila neće riješiti ove probleme. Potrebno je poboljšanje uvjeta u ovom sektoru”, rekao je Brysch upozorivši da su se dosadašnji njegovatelji i njegovateljice prekvalificirali za manje stresna i bolje plaćena zanimanja

Procjenjuje se da bi bez radnika iz istočne Europe već odavno kolabirao sektor strane njege, u kojem je prosječna plaća 40 tisuća eura godišnje.




 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.