fbpx
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

NIŠTA OD NOVOG MODELA NAPLATE! HRT poručio: Pristojba ostaje 80 kuna

Autor: I.G.

S HRT-a su poručili da pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno. Ova odluka uslijedila je nakon što je Vijeće za elektroničke medije (VEM), kao nezavisni medijski regulator, na sjednici krajem studenoga dalo prethodno odobrenje na odluku Nadzornog odbora HRT-a o utvrđivanju visine mjesečne pristojbe koja se plaća HRT-u za 2023. godinu.

Prije odluke da pristojba ostane 80 kuna, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb na sjednici Programskog vijeća krajem studenoga govorio je o potrebi vraćanja relevantnosti javne radiotelevizije i najavio mogućnost novog modela naplate pristojbe.

”HRT je tijekom posljednja dva desetljeća izgubio dobar dio publike. Prema istraživanjima, čak četvrtina stanovništva Hrvatske na tjednoj bazi uopće ne konzumira HRT-ov televizijski i radijski program niti digitalne usluge. Time je značajno narušena vjerodostojnost HRT-a u javnosti, kao i razumijevanje opravdanosti njegova javnog financiranja”, rekao je Šveb.


Pritom je ocijenio kako su nedostaci trenutačnog modela RTV pristojbe postali sve izraženiji.

”Zastarjeli sustav naplate pristojbe vezan za prijamnik ima velika ograničenja i kreira negativni PR. Sve je manje kućanstva u Hrvatskoj, a postotak ljudi koji ne plaćaju pristojbu sve je veći. To je trend i u Europi – sazrelo je vrijeme da se sa starog modela maknemo i preuzmemo neki drugi model koji ćemo predložiti zakonodavcu”, rekao je Šveb.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.