Foto: Nera Simic / CROPIX/Ilustracija

Nismo tako bogati kao u Europi, ali susjedi nam zavide na jednom podatku o plaćama

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska u mnogočemu nije u europskom vrhu, pa tako niti po plaćama. Odavno je jasno kako je naš standard niži nego u starijim članicama Europske unije. Doduše, inflacija je dovela do toga da se cijene proizvoda i usluga više toliko ne razlikuju, ali kad su u pitanju plaće, razlike su i dalje očite.

Bruto minimalna plaća u Hrvatskoj od 1. siječnja ove godine iznosi 840 eura, što je 20 posto više nego lani. To nas svrstava na 15. mjesto od ukupno 22 članice EU koje zakonom određuju zajamčenu minimalnu plaću. Najviše minimalce dobivaju radnici u Luksemburgu (2570 eura bruto), Irskoj (2150 eura bruto) te Nizozemskoj (2070 eura bruto), izračunao je Eurostat.

S druge strane, najniže minimalne plaće u Europskoj uniji imaju Bugarska (477 eura), Rumunjska (663) i Mađarska (697 eura). Za nešto realniju usporedbu, dovoljno je pogledati bruto minimalnu plaću u Sloveniji, koja je u siječnju ove godine iznosila 1254 eura. To je otprilike 50 posto više nego u Hrvatskoj.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Standard nešto bolji

Gledajući susjedstvo, minimalac u Srbiji iznosi 544 eura, u Crnoj Gori 532, u Albaniji 385, a u Sjevernoj Makedoniji 360 eura bruto. Bosna i Hercegovina nema zakonski određenu bruto visinu minimalne plaće, ali zato određuju neto visinu, odnosno svotu koja bi trebala ostati građanima nakon svih oporezivanja. U Federaciji BiH to iznosi 619 konvertibilnih maraka (317,44 eura), a u Republici Srpskoj 900 KM (461,54 eura). Neto minimalac u Hrvatskoj se kreće oko 677 eura.

Gledajući, pak, kupovnu moć, odnosno životni standard građana, Hrvatska stoji nešto bolje. Eurostat je izračunao minimalnu plaću potrebnu za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba putem PPS-a, odnosno mjerne jedinice koja osigurava kupnju iste količine dobara i usluga u svakoj zemlji EU, neovisno o valuti.

Tako je najveći minimalac po PPS-u u Njemačkoj (1883 eura), a najmanji u Albaniji (542 eura). Hrvatska je s minimalnom plaćom od 1143 eura po PPS-u u gornjoj polovici ljestvice EU. No, treba reći kako je prosječna plaća u Hrvatskoj za prosinac prošle godine iznosila 1208 eura, što znači da je za pristojan život zapravo potrebna prosječna, a ne minimalna plaća.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve brišeAutor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.