Foto: Guliver Images

‘NISAM RUSKI ŠPIJUN’ Veliko upozorenje stručnjaka: ‘Postoji netko kome jaka Rusija i Europa ne odgovaraju, a zbog ovog bi se naši gastarbajteri vratili’

Autor: Dnevno.hr / M.P.

Davor Štern, bivši ministar gospodarstva s međunarodnim iskustvom u naftnom i plinskom biznisu komentirao je energetsko-ekonomski aspekt rata u Ukrajini te je li interes SAD-a da Europa oslabi.

U emisiji Nedjeljom u 2 odbacio je tvrdnje da je ruski špijun zbog svojih stavova o štetnosti sankcija protiv Rusije za EU.

Kaže, zna tko je, nije rusofil, ali ni rusofob.

“Ja samo poštujem rusku naciju. Ne ovo što sad radi. Poštujem rusku literaturu, muziku, šahiste – rusku kulturu kao takvu jer je to jedna od rijetkih velikih svjetskih nacija”, rekao je.

‘Ne radim za Ruse’

Istaknuo je da je radio i za Amerikance i za Ruse te da pokušava biti realan i pravedan u svom razmišljanju. Rekao je da sada ne radi za neku rusku kompaniju.

“Odgovor je – ne, ne radim za Ruse. Ovo što govorim govorim iz jednog čisto racionalnog razloga”, poručio je.

Ustvrdio je da je ono što se događa na polju energetike od samog početka agresije na Ukrajinu “dosta nerazumno”. Rekao je da neke zemlje poput Mađarske “i dalje dobivaju 100 posto plina iz Rusije, vjerojatno i Poljska”, kao i da plin i dalje teče cijevima koje prolaze ukrajinskim teritorijem.




U trgovini je to uvijek bilo tako, dodao je. Dodao  je i da je Europa uživala benefite jeftine ruske energije od 1945. godine naovamo. Štern je također izrazio uvjerenje da se rat ne može dugo nastaviti te da nitko neće ići na varijantu nuklearnog rata.

Rusima nije u interesu sabotaža Sjevernog toka

Komentirajući oštećenja na Sjevernom toku rekao je da Rusima “sigurno nije u interesu” da sabotiraju taj plinovod te je podsjetio na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena prije napada Rusije na Ukrajinu da neće dozvoliti rad Sjevernog toka 2.

‘SAD-u ne odgovaraju jaka Europa i Rusija u kohabitaciji’

Energetski stručnjak rekao je i da se boji da će nastavak rata u Ukrajini sa sadašnjim stavom Europe dovesti do slabljenja njezine ekonomske moći, zbog čega će Europa sve teže moći servisirati velike skokove cijena. Upitao se kome to odgovara.




“Sjedinjenim Državama ne odgovara jaka Europa i Rusija u kohabitaciji. To im definitivno ne odgovara”.

Ustvrdio je i da industrijska moć SAD-a pada već zadnjih 15 godina. Osvrnuo se na tezu da bi jedna od beneficija slabljenja Njemačke za SAD bila da se njemačka proizvodnja preseli u Ameriku, upozorivši da bi to imalo posljedice i za hrvatske gastarbajtere, “koji bi bili među prvima koji bi se silom prilika vratili u Hrvatsku”.

“Nakana Amerike da vrati industriju u Ameriku slabljenjem Europe i otvaranjem opet europskog tržišta za njezine proizvode – mislim da to nije nekakav “science fiction”, rekao je Štern.

Ina se može i mora vratiti u hrvatske ruke

Na pitanje može li se Ina vratiti u hrvatske ruke odgovorio je potvrdno. “Može. Ina se može i mora vratiti u hrvatske ruke”, poručio je Štern.

Rekao je da će Mađari teško ispustiti kormilo iz ruku kad su jednom već sjeli za njega. Kao rješenje predložio je “mirnu, prijateljsku rastavu” gdje bi se imovina podijelila u odnosu na vrijednost akcija mađarske i hrvatske strane.

Autor:Dnevno.hr / M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.