AP Photo/Paul Sakuma/Guliver

Nikako ne kupujte ovo voće u trgovinama: Inspekcija pronašla opasan pesticid

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U voću ugojenom u Hrvatskoj pronađen je zabranjeni pesticid koji je posebno opasan za zdravlje djece. Europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom  objavio da je kontrolom u Hrvatskoj u mandarinama koje su završile u Srbiji otkriven klorpirifos (chlorpyrifos).

Foto: Unsplash

Ova zabranjena kemikalija pronađena je u mandarinama koje su potom uništene. Voće zaraženo ovim pesticidom distribuira se samo u zemlje koje nisu članice EU, piše Danica.


Srbija je nedavno, unatoč tome što je zabranjen u EU, ponovno odobrila upotrebu klorpirifosa.

Hrvatski poljoprivrednici ne smiju koristiti klorpirifos

Ova situacija stvara apsurd: srpsko voće i povrće tretirano spornim pesticidom, koji je zabranjen u EU, ne može ući ni u Hrvatsku ni u druge članice EU. To znači da hrvatski poljoprivrednici ne smiju koristiti klorpirifos, čak i kad prodaju svoje proizvode samo u zemljama gdje taj pesticid nije zabranjen, poput Srbije, piše Danica.

Danas je blagdan Svih svetih: Provjerite kako rade trgovine i trgovački centri

Nakon što su brojne studije utvrdile da klorpirifos može negativno utjecati na neurološki razvoj djece i prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, ova kemikalija je  potpuno zabranjen u Europskoj uniji, uključujući i Hrvatsku, od travnja 2020. godine. Iako je Srbija ponovno dopustila upotrebu ovog pesticida, ta odluka ima štetan utjecaj na trgovinu s EU i, što je važnije, na zdravlje djece.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.