Foto: Pixabay

‘NIKAD VIŠE NE ŽELIM RADITI U TRGOVINI!’ Ispovijest djelatnice poznatog lanca: Radila sam po 10 sati, žvakala za blagajnom bez pauze za WC

Autor: Iva Međugorac

Na svojim internetskim stranicama Radnička fronta nerijetko objavljuje priče radnika diljem Hrvatske, i to u obliku pisama. Posljednjih dana prilično su aktualne ispovijesti djelatnika trgovačkog lanca Spar, a svoje iskustvo u pismu je prenijela žena koja je šest godina radila u Sparu u kojem je bila stalni zaposlenik.

”Otišla sam iz Spara prije negdje 2017. Radila sam 6 godina, bila sam stalni zaposlenik. Počela sam u Sparu u Sopotu, Novi Zagreb. Tamo sam zaslužila stalni radni odnos. Odmah nakon toga slijedio je prvi razgovor o mojoj tzv. “sporosti”, a na kraju radnog dana bi imala na obračunu od 10-20 tisuća računa. Bila sam blagajnik. Znači koliko računa, toliko kupaca. Opomene stalno.

Premjestili su me zbog sporosti u drugi dućan u Središće opet na blagajnu. Opet sam bila spora, pa su me premjestili u Siget al’ ovaj put na pekaru i opet isto. Nakon toga u Mamuticu opet na blagajnu”, prisjeća se ova nezadovoljna djelatnica pa napominje kako ju je regionalni voditelj pozivao na razgovore o tome da mu se ne sviđa te se ujedno pri svakom susretu derao i bio vrlo neugodan.

”Svi su ga se bojali. Šefovi su neki čudni ljudi. Radi se po 10 h dnevno, a plaćeno je 7 h. Radi se stalno, pauze za gablec nije bilo, često sam žvakala na blagajni. Bio si sretan da odeš na wc, ako te ima tko zamijeniti, ako ne, trpi do druge smjene ili otrči dok kupaca nema. Trebaš imati jedan dan za nedjelju slobodan u tjednu, šefica napiše da si slobodan, a ti dođeš raditi i na kasi radiš sa tuđom šifrom.

Stalno stres, stalna prijetnja, ne možeš im ništa. Dobit ćete slobodne za te nedjelje i nikada nisam dobila. Godišnji odmor je kad oni odluče, plaća je bila mizerija. Inventura ovako izgleda – radiš prvu smjenu 10 h rada 3 h besplatna. Odeš kući i vratiš se na posao i tako radiš do 23 h. I onda opet ujutro u 5:30 na posao.

Najgora situacija koju do kraja života neću i ne mogu zaboraviti je ponašanje šefa. OVAKO: Molim Vas šefice mogu li samo po mobitel u garderobu, dijete mi je samo otišlo u školu da je pitam je li stigla, ODGOVOR: Ne možeš taman da ti neko umire, ovo ti je Spar. Radila sam taj dan punih 10 h sati bez pauze.

Prijavila sam upravi Spara ovu šeficu i voditelja koji vrijeđa. Rekli su mi – idi ako ti ne valja. I fala bogu otišla sam i nikada više ne želim raditi u trgovini”, zaključuje ova žena, čije smo navode nastojali provjeriti i u Sparu, čiji odgovor do okončanja ovog teksta nismo dobili. Isti objavljujemo po dospijeću.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.