Guliver

NIJEMCI POHARALI TRGOVINE HRANOM: Najviše se tražile dvije namirnice

Autor: Ivana Jurišić

Iako Europa još nije počela osjećati manjak ulja i brašna, to nije spriječilo brojne kupce da ovih dana opustoše trgovine u brojnim zemljama EU. Španjolska je već uvela ograničenje kupovine ulja na 3 litre po osobi, a o sličnim ograničenjima razmišljaju i neke druge zemlje.

Prošlog vikenda trgovine su poharali i tradicionalno racionalni Nijemci. Kupovalo se brašno i ulje u velikim količinama, iako njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir ponavlja kako je opskrba stanovništva Njemačke sigurna i kako je ova zemlja zapravo veliki izvoznik hrane, od mesa i žitarica pa do mliječnih proizvoda.

Čak 51 posto suncokretovog ulja dolazi iz Ukrajine, a Njemačka je jedan od najvećih uvoznika.

Pokupovali zalihe brašna

Ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava kako se situacija razlikuje od pokrajine do pokrajine.

“Ovisi i o etničkim skupinama. Dok Nijemci kruh gotovo da i ne jedu, već jedu dosta krumpira, Turci, Hrvati i Bošnjaci troše velike količine kruha. Ne treba zaboraviti da se pšenica koja dolazi iz Ukrajine i Rusije više koristila za stočnu hranu, jer zbog manje udjela proteina nije bila pogodna za kruh”, objašnjava.

“Postoji veliki broj imigranata u Njemačkoj koji se hrane doma i koji su pokupovali zalihe brašna, ali to je uglavnom etničko tržište. Ali kao što kaže njemački ministar poljoprivrede, Nijemci se ne trebaju bojati gladi jer su sami veliki izvoznici hrane”, smatra Novotny.

Analitičar kaže da se gladi ne treba bojati.
“Hrane će biti i u Njemačkoj i u Hrvatskoj. A hoće li biti skuplja, to je već jedno posve drugo pitanje”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.