Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Ilustracija

Nijemci otkrili koliku će mirovinu imati ako cijeli život rade za minimalac: Hrvati stoje lošije

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Njemačka je ekonomija bila dugo vremena sinonim za uspjeh i razvoj. Njena je snaga i potreba za radnicima privlačila desetke tisuća ljudi iz raznih dijelova Europe, pa i ovih prostora. Mnogi i danas dolaze raditi u Njemačku, ali pritom ne računaju uvijek na dalju budućnost, odnosno mirovinu.

Tamošnji zakoni propisuju minimalnu satnicu, koja ove godine iznosi 12 eura. Iako je to možda i dovoljno za život, pitanje je kako se odražava na mirovine. Stoga su stručnjaci za mirovinski sustav odlučili pokazati koliko bi mogao dobiti radnik koji je 45 godina radio za satnicu od 12 eura, piše Fenix-magazin.de.

Izračunali su da minimalna satnica od 12 eura, uz radno vrijeme od 40 sati tjedno mjesečno daju bruto iznos od 1920 eura. Taj se iznos množi s 12 kako bi se dobio godišnji prihod, koji iznosi 23.040 eura. U obračun ulaze i mirovinski bodovi pa sve skupa, izračunali su stručnjaci, daje bruto mirovinu od 853,28 eura mjesečno.

Foto: Luciano Mutavdzija / CROPIX/Ilustracija

Potrebna veća satnica

Izračunali su i da radnik koji je radio 45 godina za 15 eura po satu, prema sadašnjim propisima može dobiti mjesečnu bruto mirovinu od 1.066,67 eura. Kad se od obje mirovine odbiju porezi, one su za nekoliko desetaka eura niže.

“Uglavnom, može se reći da obje mirovine ne štite građane od siromaštva. Zato je povećanje minimalne satnice tek prvi korak. Za primjerenu mirovinu potrebna je znatno viša minimalna satnica”, ističu stručnjaci.

Kako u nas zakoni ne propisuju minimalnu satnicu, već minimalnu plaću, hrvatski sindikalisti ponavljaju isti zahtjev kao i njihovi njemački kolege. Trenutno neto plaća iznosi 560 eura, što je daleko od svote kojom bi se mogle zadovoljiti životne potrebe građana, poglavito tijekom inflacije. Nije čudo što su Hrvati u nedavnom istraživanju otkrili kako bi u prosjeku od svog budućeg poslodavca tražili u prosjeku 1355 eura.

Foto: Pixabay

Na minimalcu i u mirovini

Zakonom o mirovinskom osiguranju (ZOMO) je za sve građane koji ostvare najmanje 15 godina staža, a imali su male plaće, odnosno uplate doprinosa tijekom svog radnog vijeka, predviđena najniža mirovina. Ona se pojednostavljeno računa kao umnožak godina staža i vrijednosti najniže mirovine, posebnog parametra koji se računa kao 103 posto iznosa aktualne vrijednosti mirovine, svote koja se dobiva usklađivanjem mirovine po formuli 70:30 u korist veće stope rasta, bilo inflacije, bilo plaća u proteklom razdoblju.
Otkriveno koliku Hrvati žele plaću: O ovom iznosu mnogi mogu sanjati

Trenutno vrijednost najniže mirovine iznosi 12,13 eura, dakle skoro jednako kao njemačka minimalna satnica. Za minimum od 15 godina staža, radnik koji je cijelo vrijeme radio za minimalac dobio bi samo 181,95 eura mirovine mjesečno. Za 40 godina staža, što je očekivani radni vijek, radnik na minimalcu bi mogao dobiti 485,20 eura.
No, u prosjeku, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prosječan je umirovljenik ostvario 31 godinu staža. Za toliki staž na minimalnoj plaći, radnik bi mogao dobiti mirovinu od 376,03 eura. Prosječna najniža mirovina isplaćena je u listopadu na račune 263.487 umirovljenika u iznosu od 348,56 eura, što je gotovo 2,5 puta manje od mirovine koju Nijemac dobije za cijeli radni vijek na minimalnoj plaći.

Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.