Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

NIJE LOŠE SAMO U HRVATSKOJ! Naši susjedi ne mogu si priuštiti ni kruh. Brašno u trgovinama plaćaju 22 kune

Autor: Dnevno.hr

Mađarska je početkom veljače zamrznula cijene šest osnovnih prehrambenih proizvoda, ali ni to nije pomoglo našim susjedima da se ne nađu na udaru drastičnog poskupljenja kruha. Dok je u Hrvatskoj kruh poskupio za 31 posto, u Mađarskoj je njegova cijena otišla čak 65 posto gore.

Mađarski umirovljenici se žale kako za kruh moraju dati oko tri dolara što ih većina sebi ne može priuštiti. Ne mogu ga ni sami napraviti jer kilogram običnog brašna u trgovinama dođe 22 kune.

Konzultant Andras Timar objašnjava kako su prije pećnice trošile oko 20 do 30 eura na dan, a sada je to 200 do 300 eura.

Zemlja se također suočava s nestašicom žitarica i državni tajnik zadužen za transport u Ministarstvu tehnologije i industrije Mađarske Dávid Vitézy objavio je kako je Mađarskoj zbog ovogodišnje suše potreban hitan uvoz žitarica iz Ukrajine.

A Mađari se u međuvremenu pitaju kada će cijene prestati rasti. Prosječna braća u Budimpešti je oko 820 eura mjesečno nakon poreza, a za tu plaću se prema sadašnjim rastućim cijenama ne može kupiti previše hrane.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.