Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

NIJE DOBRO! U turizmu izgubljena radna mjesta, doprinos turizma i putovanja u globalnom BDP-u smanjen za 49 posto

Autor: S.P.

Zbog pandemije koronavirusa i koronakrize sektor turizma i putovanja u prošloj godini smanjili su svoj udio u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) u odnosu na 2019. za oko 49 posto na 4700 milijardi američkih dolara.

Prema podacima Svjetskog vijeća za putovanje i turizam (WTTC), u turizmu je zbog pandemije u 2020. izgubljeno gotovo 62 milijuna radnih mjesta ili 18,5 posto ukupnog broja. I dalje su upitni milijuni radnih mjesta.”

“Mnoge zemlje poduzimaju mjere i aktivnosti za otvaranje turizma, u čemu optimizam donosi i cijepljenje, no mora se ‘pritisnuti’ više da oporavak bude brži. Vjerujemo da će to u potpunosti postići samo zemlje koje nude sigurnost i jasan protokol za putovanja, a oporavak se može postići i kombinacijom odmora uz nošenje maski i poboljšane zdravstvene i higijenske zaštite kao dopuna cjepivu”, ističu u WTTC-u, koji predstavlja privatni sektor, objavila je Hina.

Mjere ograničenja putovanja donijele su više štete nego koristi

Zbog, kako kažu, preskupih i ‘nezgodnih’ PCR testova, pozivaju vlade diljem svijeta da prihvate pristupačnije antigenske testove za turizam i putovanja, jer bi i to, kao i jača koordinacija i jasni protokoli mobilnosti, omogućili uspješniji nastavak međunarodnih putovanja, a to će zaštititi radna mjesta.

Dosadašnje mjere ograničenja putovanja, poput karantena i slično, ocjenjuju razumljivim, ali i pogrešnim i neučinkovitim, jer “donose više štete nego koristi i uništavaju gospodarstva koja je trebalo zaštiti”. Smatraju da će zbog činjenice da je u 2019. jedno od četiri nova radna mjesta u svijetu stvoreno u putovanjima i turizmu, taj sektor biti od presudne važnosti za oporavak globalne ekonomije.

Prema WTTC-ovoj rang ljestvici 20 zemalja-najjačih turističkih tržišta u svijetu, SAD i Kina su u 2021. zadržali svoje pozicije koje su imale prije pandemije – SAD je tako broj jedan u svijetu za turizam i putovanja, a Kina na drugom mjestu, iako je doprinos tog sektora BDP-u na oba tržišta smanjen u 2020. – u SAD-u za 41 posto, a u Kini za 60 posto u odnosu na 2019. godinu.

Japan se probio sa četvrtog na treće mjesto te ljestvice, s padom doprinosa turizma i putovanja BDP-u gotovo upola manjem od kineskog – za 37 posto, dok je Njemačka po padu tog doprinosa od gotovo 47 posto ‘pala’ na listi s trećeg na četvrto mjesto.




Na sedmom mjestu na toj rang ljestvici je Indija, deveti je Meksiko, a od desetog do 20-og mjesta su Australija, Brazil, Španjolska, a slijede Nizozemska, Filipini, Kanada, Saudijska Arabija, Tajland, Rusija, Južna Koreja i Švicarska.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.