Nezadovoljne banke: ‘Zabrana naplate opomena ubrzat će ovrhe građanima’

Autor: D.G.

'Slanje opomene prije prinudne naplate dobra je praksa u korist potrošača. Prve opomene imaju učinkovitost preko 80 posto', ističu u HUB-u, u kojem Vladi sugeriraju da kao efikasnije rješenje pristupe propisivanju limita troška opomene, tako da 'on bude samo realni trošak, a ne i zasebna novčana kazna'.

Zabrana slanja opomena mogla bi rezultirati bržim prinudnim naplatama, koje su uvijek skuplje za potrošače, reakcija je iz Hrvatske udruge banaka na odluku Vlade da po hitnom postupku uvede zabranu naplaćivanja opomena neažurnim neplatišama, piše Poslovni dnevnik.

U HUB-u procjenjuju kako Vladina odluka upravo s aspekta zaštite interesa potrošača nije konstruktivna.

‘Slanje opomene prije prinudne naplate dobra je praksa u korist potrošača. Prve opomene imaju učinkovitost preko 80 posto’, ističu u HUB-u, u kojem Vladi sugeriraju da kao efikasnije rješenje pristupe propisivanju limita troška opomene, tako da ‘on bude samo realni trošak, a ne i zasebna novčana kazna’.

Osim u financijskom sektoru, opomene inače neće ubuduće moći naplaćivati niti teleoperateri, kao ni brojne javne tvrtke poput HEP-a i drugih komunalnih poduzeća, koji posežu za takvim instrumentom, piše Poslovni dnevnik.

Nadzor nad provedbom ove mjere imat će Državni inspektorat, a predviđaju se i sankcije za one koje naplate izdavanje opomene ili naplate izdavanje računa, koje će iznositi od 15 do 100 tisuća kuna za pravne osobe uz dodatnu kaznu za odgovorne osobe u tim tvrtkama koje odobre takav potez, od 10 do 15 tisuća kuna.




Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.