Foto: Pixabay

NEW YORK OTVARA SVOJA VRATA POSJETITELJIMA: Otvaraju se klizališta, postavljaju ukrasi, ali ako odete na WC mogli biste se naći u velikoj nevolji

Autor: Ivana Jurišić

Nakon godinu i pol dana New York je spreman opet prihvatiti turiste u velikom broju. Otvaraju se klizališta, postavljaju ukrasi, a povorka za Dan zahvalnosti ove će se godine vratiti u svom punom sjaju, piše BBC.

Ipak, turiste upozoravaju da će cijene biti više, jelovnici ograničeni, a ni toaletni papir neće biti one kvalitete na koji su turisti prije navikli.

Prije pandemije, New York bi svake godine posjetilo oko 65 milijuna turista godišnje. Sada, New York opet otvara svoja vrata, ali samo cijepljenim posjetiteljima, a turistički djelatnici se nakon 18 mjeseci mira, pripremaju za tsunami gostiju za ove blagdane.

Ali, iako se čini kao da se stvari vraćaju u normalu, iza kulisa to nije baš tako.

Philippe Massoud, vlasnik libanonskog restorana na Petoj aveniji, ističe kako je zbog poremećaja u nabavnim lancima teško naći pribor za jelo, posuđe, pa čak i toaletni papir.

“Određene kriterije treba poštovati, ali brusni papir na WC-u to baš nije”, kaže Massoud.

I Sjedinjene Države muku muče s problemima u nabavnim lancima, naglim rastom cijena i nedostatkom osoblja u turističkim djelatnostima.
Ako želite večeru, rezervirajte unaprijed

Massoud je uvjeren kako će turisti i dalje uživati u svom putovanju, ali onima koji žele večerati u restoranu, preporučuju rezervirati unaprijed.

Za razliku od vremena prije pandemije, dosta restorana je zatvoreno za vrijeme ručka, jer mnogi koji su u popodnevnoj smjeni radili u restoranima, a navečer na Broadwayu, su napustili grad i još se nisu vratili.

“Svi imaju problema s nalaženjem radne snage”, govori Massous, istaknuvši kako nemaju izbora nego podići cijene hrane.
Grad se prilagođava novom normalnom. Želite li na utakmicu, u restoran ili u kazalište, morate imati masku, a ista pravila vrijede kako za domaće, tako i za turiste.

Poduzetnici imaju problema s nalaženjem namirnica. Lizzy Yee, koja vodu pekaru, fanatično traži namirnice dok se još prodaju po kako tako normalnim cijenama, da ne bi morala povećati cijene svojih proizvoda.

Ozbiljno se pripremaju i luksuznim hotelima gdje paze kako bi u svakom trenutku mogli imati sve što bi trebalo zatrebati njihovim gostima, uključujući i zaštitne maske.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.