Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Nevjerojatna transformacija dalmatinskog bisera: Natpisi na trgovinama posebno bodu u oči

Autor: Z.S.

Sredinom rujna Turističko vijeće Turističke zajednice grada Šibenika predstavilo je izvješće o tijeku turističke sezone na kojem je Dino Karađole, direktor TZ-a, kazao je kako su zadovoljni pokazateljima na administrativnom području grada u osmomjesečnom razdoblju.

U prvih osam mjeseci ove godine, otkrio je, ostvareno je 191.402 dolazaka, što je porast od 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ostvareno 837.338 noćenja, što je pad od 3,3 posto. Na administrativnom području Grada Šibenika su još mjesta Grebaštica, Brodarica i Zlarin koji su u promatranom razdoblju ostvarili 43.058 dolazaka i 337.812 noćenja, te je Grad u svojim teritorijalnim granicama u navedenom razdoblju ostvario 1.175.150 noćenja.


Fotogalerija: Šibenik krcat turistima tijekom turističke sezone

Dobre brojke

“U hotelskom smještaju je ostvareno 313.402 noćenja, što predstavlja blagi porast od 1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, hosteli su ostvarili 27.096 noćenja što je porast od 23 posto, dok kampovi sa 174.612 noćenja bilježe pad od oko 13 posto. Razlog je relativno veliko smanjenje kapaciteta u paušalnom segmentu. Ako promatramo turistička mjesta, statistički podaci su na razini lanjskih, te je ostvareno 383.912 noćenja”, kazao je i nastavio.

“Najviše dolazaka su ostvarili domaći gosti koji su u promatranom razdoblju ostvarili 32.654 dolaska i 126.306 noćenja što je porast od 24 posto u dolascima i 11 posto u noćenjima. Od stranih gostiju, tradicionalno najviše gostiju nam dolazi iz Njemačke, s najvećim udjelom u ukupnom broju noćenja od oko 15 posto , te su ove godine ostvarili 147.563 noćenja, a iza njih slijede gosti iz Poljske, Austrije, Nizozemske, Slovenije i Češke. Sukladno podacima e-visitora možemo zaključiti da se polako vraćaju gosti s bliskoistočnih tržišta“, istaknuo je Karađole.

Fotogalerija: Šibenik prazan nakon turističke sezone

Grad kao pustinja

I tako dok su ovog ljeta dolazile snimke i fotografije iz Šibenika krcatog turistima, tako su pak ovih dana došle slike grada koje pomalo izazivaju tugu. Kontrast je ogroman u odnosu na ljeto. Mnoge trgovine i restorani prestali su s radom pa mnoge ulice i trgovi u centru grada izgledaju pusto. Posebno u oči bodu poruke na izlozima zatvorenih trgovina poput ‘zatvoreno do 1.4.2024,’ ili ‘Vidimo se iduće sezone’

Petar iz Hrvatske zbog svojih riječi privukao pažnju i u Srbiji: ‘Brutalno iskren oglas’
Šibenik je, inače, grad sjeverne Dalmacije. Smješten na ušću rijeke Krke u Jadransko more i najstariji samorodni hrvatski grad na jadranskoj obali. Po prvi se put spominje 1066. godine u povelji kralja Petra Krešimira IV., zbog čega se često naziva i Krešimirovim gradom.

Službeni status grada koji dobio je u 13. stoljeću i to je glavni razlog početka gradnje njegovog glavnog simbola, katedrale sv. Jakova, čuvene građevine uvrštene na UNESCO-ov popis spomeničke baštine. Grad Šibenik često se naziva i Gradom djece jer je već gotovo 60 godina domaćin poznatog Međunarodnog dječjeg festivala.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.