fbpx

‘Nepolitički’ stručnjaci zajedno: Pokažimo da se jedino radom može postići ekonomska i duhovna stabilnost

Autor: Dražen Krajcar

Pod pokroviteljstvom Stranke hrvatskog zajedništva i Hrvatskog svjetskog sabora održan nepolitički i nestranački 2. Gospodarski skup koji okuplja stručnjake svih područja, kao i predstavnike Udruga i političkih stranaka sa svrhom pokretanja realnih i profitabilnih gospodarskih projekata i programa.

U Zagrebu je 10. siječnja 2013. godine pod pokroviteljstvom Stranke hrvatskog zajedništva i Hrvatskog svjetskog sabora, održan nepolitički i nestranački 2. Gospodarski skup koji okuplja stručnjake svih područja, kao i predstavnike Udruga i političkih stranaka sa svrhom pokretanja realnih i profitabilnih gospodarskih projekata i programa nužnih za spas Hrvatske.

Na početku skupa Željko Vinski ing.građ., jedan od organizatora i pokretača ovog Skupa napomenuo je da se kroz zajednički rad stvara potencijal koji može u relativno kratkom roku pokrenuti gospodarske projekte za koje se organizatori zalažu, te pozivaju i druge političke stranke, udruge, organizacije, društva i zadruge, kao i sve zainteresirane fizičke osobe da se pridruže u zajedničkim naporima za oporavak hrvatskog gospodarstva. Individualni projekti koji su u pripremi za 2013. godinu pokazati će jednu drugu sliku gospodarstva kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu te u te projekte želimo uključiti i dobar dio gospodarskih subjekata koji su preživjeli ova turbulentna vremena. Udružimo znanje, snagu i volju, pokažimo da se jedino radom može postići ekonomska i duhovna stabilnost.

U ime Hrvatskog svjetskog sabora prisutne goste pozdravio je prof. Niko Šoljak zahvalivši svima što su se odazvali. Istaknuo je da zahvaljujući nesebičnom radu hrvatskih znanstvenika iz Hrvatske i svijeta danas imamo gotove gospodarske programe koji Hrvatskoj osiguravaju izlaz iz moralne i gospodarske krize. Istaknuo je da je do sada formirano više od 20 stručnih Timova koji okupljaju stručnjake, znanstvenike i gospodarstvenike iz svih područja koji aktivno rade na realizaciji.


Vremena nemamo, vrijeme nas gazi istaknuo je Šoljak. Ako nas pregazi uzalud su sve dosadašnje žrtve, uzalud životi naših branitelja i drugih žrtava. Ako bismo pasivno gledali postojeće stanje, a znamo da možemo doprinijeti napretku to bi značilo da smo izdali svoje pretke, sebe i buduća pokoljenja.

Nakon pozdravnog govora, voditelji Timova pozvani su da se ukratko predstave i iznesu svoja razmišljanja i planove.

Landeka Nada, predsjednica Udruge Veronika Vere i voditelj Tima za pravosuđe istakla je već dobro znane probleme u pravosuđu. Bez poboljšanja stanja u pravosuđu i oštrog obračuna sa korupcijom i nepotizmom nema ni stabilne gospodarske državne ni stabilne ekonomije. Pravosuđe koje poštuje zakon i temeljna ljudska prava je preduvjet opstanka svake države. Tijekom svih ovih godina pravosuđe ostaje neokrznuto kaznenim progonima, zaštićeno imunitetom i međusobnom zaštitom između pravosudnih dužnosnika. Nezakonite odluke sudova se ne ukidaju a štetne posljedice ostaju do danas. Takve odluke proizvode žrtve dok je štetne posljedice teško sanirati. Postojeće nepravilnosti i donošenje nezakonitih sudskih odluka Ministarstvo pravosuđa i DSV kažnjava packama – kao da se kažnjavaju mala djeca. Privatizacija se ne dira iako bi se povratom imovine stečene nezakonitom pretvorbom i privatizacijom saniralo više od polovine duga Hrvatske. Borci protiv korupcije su proganjani, podvaljuje im se, ruši im se ugled, ugrožava egzistencija i životi dok druge zemlje imaju osmišljene nagrade za borbu protiv korupcije na državnom nivou a najaktivniji borci se nagrađuju. Ustav jamči svima pravo na rad i plaću za rad, jamči se jednakost svih pred Zakonom, jamči se pravo vlasništva. Zabranjuje se diskriminacija po bilo kojoj osnovi. Svi su dužni poštovati Zakon i Ustav, istakla je Landeka.

Ratimir Kvaternik, voditelj Tima za vanjsku politiku, rekao je nekoliko riječi o problemima vanjske politike. Ovu zemlju može spasiti samo rad i zajedništvo, istaknuo je. Vanjska politika je kao val. Veliki val nosi surfera, ako surfer nije spretan, past će u more.

Davor Jukica, voditelj Tima hrvatskih umirovljenika, rekao je da bi svi trebali raditi svoj posao sustavno i odgovorno. Temeljni cilj ovog tima je stvaranja održivosti ovog sustava. Naglasak na rješavanju svih poteškoća je u koordinaciji i usuglašavanju.

Srećko Cvitanović, preživjela žrtva Blajburga, istaknuo je da već duže vrijeme prati rad Gospodarskog tima. Rad u Timovima otkriti će dubioze u mnogim područjima gospodarstva koje treba rješavati i neće biti lako.
– Trebamo stvoriti savršene principe na kojima će se temeljiti ovaj rad. Čuvajte svoju Domovinu, čuvajte svoje nacionalne principe i ne zaboravite 'Iznad Hrvatske nema ničeg', – rekao je Cvitanović.

Josip Galić, ing. građ., istaknuo je problem migracije iz ruralnih sredina u gradske. Ljudi su bez posla i bez prihoda, poljoprivreda i stočarstvo u velikom padu, bez perspektive što potiče ljude da se sele u velike sredine sa željom da osiguraju socijalnu pomoć ili možda radno mjesto što je u manjim sredinama teško ostvariti. Ovaj Gospodarski skup, i stručni Timovi nisu prijetnja politici i Vladi. Mi se zalažemo i trudimo zajednički pokrenuti programe koji mogu biti na opće dobro. I samo ime organizatora asocira na zajedništvo.

Književnik Mile Pešorda rekao je da se nalazimo u jednom povijesnom trenutku – buđenja naroda iz duboke krize. Ukoliko taj trenutak ignoriramo biti ćemo izloženi eutanaziji. Književnost i kultura zapostavljeni su i slabo zaštićeni, na tome treba aktivno poraditi.
– Zajedništvo je lajt-motiv čitavog sastanka. Zajedništvo se ne sastoji od riječi već od ljubavi prema bližnjem. Ako se taj pravac izgubi onda ništa od svega nema smisla – rekao je i dr.sc. Srećko Sladoljev.

Iz Bosne i Hercegovine došao je Marko Mandušić, predstavnik Hrvatskog svjetskog sabora iz Bosne i Hercegovine koji je napomenuo da je najvažnije duhovno jedinstvo. Bez duhovnog zajedništva nema ni dostignuća.

Darko Genz postavio je pitanje o realnosti provedbe projekata i programa.

Dr. Ivan Miloš potvrdio je da je pravo vrijeme realizacije, istaknuvši da je i EU promijenila stav prema projektima i odredila Hrvatsku kao svoju najvažniju točku zbog strateške pozicije koju zauzima i ponovno je svima prisutnima objasnio detalje projekata o kojima je izlagao na 1. Gospodarskom skupu.

Raspravi su se pridružili i brojni drugi sudionici: Stjepan Hofner, Ilija Jelač, dr. Softić, Niko Šoljak, a na kraju su se organizatori zahvalili svim sudionicima uz poziv svima da zajednički činimo više i bolje, da se svi voditelji timova i njihovi suradnici posvete što bržoj i što kvalitetnoj realizaciji gospodarskih projekata, te da nam se pridruže i drugi koji osjete da bi mogli svojim znanjem i ljubavlju prema Hrvatskoj pridonijeti.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.